- En skam å være norsk i Murmansk

MURMANSK: Arnt Eilertsen bor i Murmansk og er skamfull over å være norsk. - Jeg ser hva nordmenn gjør i Russland, og gremmes, sier Eilertsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har fulgt Barents-samarbeidet i ti år og er ikke stolt over nordmenns innsats i Nordvest-Russland.

- Så mye fyll, slåssing, sexkjøp... Alle som hyler opp om russiske prostituerte som kommer til Norge, bør reise til Murmansk og se hva norske menn foretar seg her, sier Eilertsen.

Alle de norske utenriksministerne siden Thorvald Stoltenberg har hyllet Barents-samarbeidet. Jernteppet forsvant, Russland åpnet seg mot vest og det lille nabolandet Norge skulle hjelpe en utslått kjempe på veien mot demokrati og markedsøkonomi.

Ti år er gått, og nordmenn har ennå ikke kommet seg ut av baren på hotellet Poljarni Zori.

- Norge vender ryggen til Russland, det gjelder både staten og næringslivet, mener Arnt Eilertsen.

Han er bankmann i Murmansk og er oppgitt over den defensive norske Russland-satsingen.

- Toget går nå. Vil vi være til stede i det moderne Russland, må vi satse i dag. Andre griper sjansen, se bare på amerikanerne. Nordmenn snakker og snakker, mens andre handler , mener Eilertsen.

Mange millionærer

Bare i år er det åpnet 200 nye butikker i Murmansk. Eilertsen kjører oss rundt i sin slitne Lada og viser oss en storby som smaker på velstand.

- 30 prosent av befolkningen er millionærer, like mange har økonomiske problemer, mens de resterende 40 prosent utgjør en middelklasse med stadig større kjøpekraft. Her er et enormt marked som burde tiltrekke seg norske investorer.

Barents-veteranen er usikker på hvordan han skal forklare den norske passiviteten. Noen nordmenn brente fingrene sine i en tidlig fase av Barents-samarbeidet. Russisk byråkrati drepte initiativ, andre erfarte at russere stjal hele butikken etter at den var etablert med norske penger.

- Før var det slik at for hver rubel du tjente, måtte du betale 1,1 rubel i skatter og avgifter. Slik er det ikke nå. Det er en slags klondykestemning i Murmansk, med Norge på sidelinja, sier Eilertsen.

Lær av Russland!

Han synes det er trist at helgefyll og horekjøp skal være nordmenns ærend i Russland. Eilertsen bor her med sin russiske kone og datteren Jenny på seks år.

- Jeg er nokså fortvilt over nordmenns holdninger til Russland. Tonen er nedlatende, og det spres en frykt som det ikke er grunnlag for. Nordmenn bør være mer ydmyke, dette landet og folket har kvaliteter som vi kan lære noe av, sier Eilertsen.

- Skolen krever for eksempel en disiplin av elevene som er helt fremmed i Norge. Det kan virke brutalt, men det gir resultater. Jeg er glad for at min datter Jenny vokser opp i Murmansk. Her er også et sosialt samhold som mange vestlige land har tapt, jeg tror ikke eldre dør i ensomhet i denne byen.

Eilertsen mener at norsk næringsliv overfokuserer på problemene, i stedet for å se på mulighetene i Russland. Frykten for å tape penger er så mye større enn viljen til å satse.

- Barents-samarbeidet har dreid seg for mye om mjuke penger, bevilgninger til kultur og samarbeid mellom organisasjoner. Nå trengs det noen harde kroner, for at Norge skal være med når Russland bygger velferden sin.

Murmansk: - Her er et enormt marked med voksende kjøpekraft, det burde interessere norske bedrifter, sier Arnt Eilertsen. Her sammen med datteren Jenny.