BJEFFER MOT REGJERINGEN: Rundt 4000 polititjenestemenn demonstrerte i dag mot at regjeringen ikke har lagt vekk arbeidet med nye forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid. Rundt 25 av demonstrantene var firbeinte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
BJEFFER MOT REGJERINGEN: Rundt 4000 polititjenestemenn demonstrerte i dag mot at regjeringen ikke har lagt vekk arbeidet med nye forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid. Rundt 25 av demonstrantene var firbeinte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer

- En skam at Giske ikke var her

4000 politifolk ville gi klagebrev til justisministeren. Giske hadde ikke tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Det er en stor skam at justisminister Trond Giske ikke møtte opp selv her i dag. Her har 4000 politifolk fra hele landet møtt opp for å demonstrere og for å levere sine krav til justisministeren. Dette reagerer medlemmene kraftig på, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no.

De demonstrerte mot at regjeringen ikke har lagt vekk arbeidet med nye forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid.

Til sammen nærmere 4000 politifolk fra samtlige politidistrikt i Norge møtte opp på Youngstorget i dag for å vise sin avsky.

- Ingen av disse er på arbeid. Samtlige har søkt om permisjon og bruker av fritida si for å være her, sier Johannessen.

Blitz i tet
- Dette er en kamp for forhandlingsretten. Vi krever at regjeringen legger bort arbeidet med ny forskrift og møter oss på forhandlingsbordet, sier Johannessen.

Han får ikke uventet støtte av lederen for Oslo politiforening, Sigve Bolstad.

- Vi kommer ikke i mål med våre krav. Vi snakker til døve toppolitiske ører i denne politikrisa. Derfor demonstrerer vi i dag, sier Bolstad til Dagbladet.no.

Videre forflyttet demonstrasjonen seg fra Youngstorget til Eidsvoll plass utenfor Stortinget. I front av demonstrasjonstoget gikk et lite antall blitzere med et banner med påskriften: «Hjelp politiet. Bank deg sjæl.»

Utenfor Stortinget ønsket demonstrantene å overlevere et notat til fungerende justisminister Trond Giske. Kultur- og kirkeministeren vikarierer for tiden for Knut Storberget etter at han ble sykmeldt.

- Taus Giske
Både fagforeningslederne Johannessen og Bolstad sier til Dagbladet.no at Giske har vært fullstendig taus etter at han fikk politikrisa i fanget.

- Han vil ikke møte oss. Jeg har forsøkt gjentatte ganger i dag, men ikke fått noe svar. Han har vært helt usynlig. Jeg synes det er oppsiktsvekkende og veldig spesielt at den vikarierende justisministeren ikke ønsker dialog, sier Johannessen i Politiets fellesforbund til Dagbladet.no.

Samtidig mener Johannessen at Giskes fravær ikke er det viktigste i dag.

FØRST I BLITZREGNET: En liten gruppe blitzere ledet an i politiets demonstrasjonstog mot regjeringen i dag. FOTO: HENNLING LILLEGÅRD/DAGBLADET
FØRST I BLITZREGNET: En liten gruppe blitzere ledet an i politiets demonstrasjonstog mot regjeringen i dag. FOTO: HENNLING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

- Nå må regjeringen samle seg og ta ansvar i denne krisa, sier han.

Justis- og politidepartementet møtte riktignok opp utenfor Stortinget, representert ved statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap).

- Vi har fått beskjed om å møte opp her i dag for å motta et brev, sier Aas-Hansen til Dagbladet.no.

- Stramt program
Informasjonsenheten ved departementet opplyser at statssekretæren er stedfortredende for ministeren og derfor godt nok representert.

Aas-Hansen sier at Johannessens påstander om at Giske ønsker dialog med politiet får stå for hans egen regning.

- Den vikarierende ministeren vil selvfølgelig svare på spørsmål knyttet til justissektoren, men spørsmål om lønn og drift så må vi vise til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier Aas-Hansen.

Giskes moderdepartement, Kultur- og kirkedepartementet, viser til justisdepartementet for å kommentere demonstrasjonen.

- Hvorfor kunne ikke Giske selv møte opp i dag?

- Programmet hans har vært så stramt i dag at han rett og slett ikke hadde mulighet til å være der, sier kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz, uten å gå mer i detalj om hva det programmet innebærer.

Høyre-leder Erna Solberg støtter politiet i deres kamp om forhandlingsrett og har følgende påstand om hvorfor ikke Giske møtte opp i dag:

- Er det positive saker står ministrene der og smiler. Er det negativt så stikker de av, sier hun.

4000 PÅ ETT STED: Politiets Fellesforbund anslår at rundt 4000 medlemmer tok seg fri fra jobben og demonstrerte i dag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
4000 PÅ ETT STED: Politiets Fellesforbund anslår at rundt 4000 medlemmer tok seg fri fra jobben og demonstrerte i dag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer