- En skam at Obama ikke avlyste hele prisen

Fredsforsker Johan Galtung tar et nådeløst oppgjør med Nobelkomiteen.

FREDSFORSKER: Fredsforsker og professor Johan Galtung har lite til overs for årets fredsprisutdeling. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FREDSFORSKER: Fredsforsker og professor Johan Galtung har lite til overs for årets fredsprisutdeling. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Under overskriften «Nobels krigspris - en skam» i Klassekampen i dag tar Johan Galtung et oppgjør med det han mener er en dypt inkompetent Nobelkomite.

Galtung startet fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) og er direktør for det internasjonale Transcendnettverket.

«Det er en skam at Obama, som nå har avlyst det meste og ikke engang våger møte pressen (ikke engang CNN!), ikke også avlyste hele prisen», skriver Johan Galtung.

Han legger raskt til at den virkelige skammen «gjelder først og fremst nobelspriskomiteen og den blåøyde naiviteten til formannen og sekretæren som satte Obama i en ulidelig klemme han nå prøver å vri seg ut av ved å minimalisere det hele».

Galtung beskriver Obama som en ordinær amerikansk krigspresident, men skisserer hva han mener Obama kunne ha gjort, var han en fredspresident. Og som på sikt kunne gjort Barack Obama til en fortjent fredsprisvinner.

Den hypotetiske fredspresident Obama kunne, ifølge Galtung, ha trukket tropper ut av både Irak og Afghanistan, reist til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for en dybdedialog med de to sider i kongehuset, samt startet en åpen dialog mellom USA og islam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer