En skam for Israel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tirsdag i neste uke skal Israel velge ny statsminister, etter over fire måneder med palestinsk oppstand. Israelske militære ledere kaller intifadaen en lavintensiv konflikt. Dette er en misvisende og forskjønnende betegnelse på en krig som allerede har ført til store menneskelige lidelser i de palestinske selvstyreområdene. Konflikten har også tatt et drepende strupetak på økonomien både i Israel, på Vestbredden og i Gaza.
  • Særlig i Gaza har den israelske hærens framferd gjort store ødeleggelser, viser en ny rapport som er offentliggjort av menneskerettsorganisasjonen Palestine Human Rights Monitoring Group (PHRMG). Organisasjonen mener at Israels hær (IDF) har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på krigens folkerett og internasjonal humanitær rett. Kritikken retter seg særlig mot bruk av kollektiv avstraffelse, vilkårlig gjengjeldelse og bruk av tunge våpen mot den palestinske sivilbefolkningen og humanitære mål.
  • Så langt er over 3000 palestinske bolighus ødelagt av IDFs bombardement. Store arealer dyrket mark er ødelagt, i flere tilfeller slik at vanningssystemene er hakket i småbiter av tanks og bulldosere. Over 25000 oliven- og frukttrær er felt. Noen husker kanskje bildene av 12 år gamle Muhammad Durra, som 30. september i fjor ble drept av israelske soldater utenfor et bolighus i Gaza. Hele dette området er nå jevnet med jorda.
  • I 53 år har israelske ledere kjempet for sin stats overlevelse. Alle anslag mot befolkningens sikkerhet er slått tilbake med intens vrede og ildkraft. Det er en general som leder landets regjering, og det blir en general som tar over. Ehud Barak og Ariel Sharon har begge vist at de ikke mestrer skillet mellom militært selvforsvar og vilkårlig, offensiv voldsutøvelse.
  • Onsdag forutsatte direktør Nils Butenschön ved Institutt for menneskerettigheter at den israelsk-palestinske konflikten etterfølges av et rettsoppgjør. Dette har han helt rett i, uansett de realpolitiske mulighetene for at det virkelig blir slik. Hærens framferd de siste månedene er en skam Israel ikke lenger kan leve med.