-En skam for Japan

TOKYO (Dagbladet): Japanske myndigheter vurderte i går å utvide sikkerhetssonen rundt åstedet for atomulykken i Tokaimura fra 350 til 500 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele landet var stemningen alvorstung i går, og overfor Dagbladet uttrykte folk skam over at en slik ulykke kunne skje i teknologisk avanserte Japan.

Selv om den umiddelbare strålefaren nå er over og de 310000 menneskene som ble beordret til å holde seg innendørs har fått tillatelse til å gå ut igjen er det fortsatt stor usikkerhet rundt konsekvensene av ulykken. Bekymrede innbyggere oppsøkte i går krisesenter som var opprettet for å undersøke eventuelle stråleskader hos folk.

Dagbladet møtte seint i natt en rekke japanere som uttrykte at det er en stor skam at et høyteknologisk land som Japan kan gjøre en brøler som kan sette så mange menneskeliv i fare.

Tabbe

- Vi skryter i alle sammenhenger av at den japanske teknologien er ledende i verden. Vi lager de beste bilene, har de minste mobiltelefonene og det høyeste utdanningsnivået, men likevel klarer vi å gjøre en så elementær tabbe med så fatale konsekvenser, sier Masanori Tada (42).

Han er kreftkirurg, og regner med at ulykken vil gi hans kollegaer mye å henge fingrene i i framtida.

- Jeg skulle egentlig spille golf i nærheten av Tokaimura i morgen, men nå tar jeg ikke sjansen, sier Tada.

Hoderulling

På radio og TV, på kafeer og gater dreide i går alt seg om ulykken.

Det er ennå ikke kommet signaler på at hodene vil rulle i den statlige atomsikkerhetskomiteen, men journalister Dagbladet snakket med i går kveld japansk tid mente at ulykken etter all sannsynlighet vil få konsekvenser for de ansvarlige.

Ikke bare arbeideren som gjorde den fatale tabben, men også hans overordnede og ansatte i atomsikkerhetskomiteen.