<strong>SKUFFER:</strong> USAs president Barack Obama var populær da Thorbjørn Jagland (t.v) overrakte ham fredsprisen i Oslo, men nå høster presidenten sterk kritikk. Foto: AP Photo/Odd Andersen/NTB Scanpix
SKUFFER: USAs president Barack Obama var populær da Thorbjørn Jagland (t.v) overrakte ham fredsprisen i Oslo, men nå høster presidenten sterk kritikk. Foto: AP Photo/Odd Andersen/NTB Scanpix Vis mer

- En skam for Norge at Obama fikk fredsprisen

Filmskaperen Charles Ferguson og journalisten Glenn Greenwald er dypt kritiske til USAs president og det politiske systemet i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARATY (Dagbladet): De er dypt kritiske til president Barack Obama, den amerikanske finansielle og økonomiske eliten, det politiske systemet, den ny-amerikanske imperialismen og maktarrogansen i Washington.

Dagbladet har snakket med filmskaperen Charles Ferguson og journalisten Glenn Greenwald. Dagbladet treffer de to i den vakre byen Paraty, 250 km fra Rio de Janeiro, hvor den årlige internasjonale litteraturfestivalen går av stabelen. Det er første gang de møtes, og Charles Ferguson mener de har to ulike kritiske blikk på Obama og USA:

- Jeg mer pragmatisk, mens Greenwald, som er utdannet jurist, er mer formell i kritikken, sier Charles Ferguson til Dagbladet.

I 2010 vant han Oscar for beste dokumentarfilm med «Inside Job».

- En skam for Norge Glenn Greenwald er enig i kritikken av Obama, ikke minst USAs rolle i konflikten i Midtøsten, Afghanistan, Irak og Syria:

- USA gir humanitær hjelp til palestinerne med den ene hånda, og våpen til Israel med den andre. Våpen som de siste tre ukene har drept over 2000 uskyldige palestinere, inkludert rundt 250 barn. Dette er Obamas nye form for imperialisme, sier Greenwald, som karakteriserer president som både svak og feig, og gir et spark til den norske Nobelkomiteen:

- At han fikk tildelt Nobels fredspris i 2009 er i dag en skam for Norge, forteller Greenwald, som er ute med boka «No Place to Hide».

 
Fri presse avgjørende Boka forteller historien om Greenwalds første møte med varsleren Edward Snowden i Hong Kong i 2013, og hvordan samarbeidet dem imellom utviklet seg:

- Jeg var usikker på dokumentene Snowden ga meg som jo viste den amerikanske etterretningstjenesten NSAs overvåking, og som jeg visste ville slå ned som en bombe om vi offentliggjorde dem. Hvordan få verifisert ektheten? Vi bestemte oss for å publisere ett dokument i The Guardian, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Dermed var vi sikre på at dokumentene vi satt på var ekte, forteller han, og legger til at en fri og uavhengig presse er avgjørende.

- Fortsetter å publisere - Snowden ville ikke gi dokumenter til New Yorks Times, som han mente var i lomma på det etablerte politiske systemet i USA, som dermed kunne sette hans liv i fare. Han ga noen til The Washington Post, som publiserte ett og annet, men uten noen form for  systematikk. Vi derimot publiserte og fortsetter å publisere dokumentene, slik som vi gjorde det i Dagbladet i fjor. Dette viser hvor viktig det er med en totalt fri og uavhengig presse, forteller Greenwald, som kan avsløre at Edward Snowden lever et godt liv i Moskva:

- Jeg besøkte ham for seks måneder siden. Han er helt fri, kan bevege seg rundt i Moskvas gater uten å bli gjenkjent, og alt tyder på at han vil få permanent oppholdstillatelse i Russland, sier Glenn Greenwald.

Drømmen som brast Charles Ferguson er også nådeløs mot Obama.

- Ut av den amerikanske økonomiske eliten har det de siste 30 årene vokst frem et oligarki som er i ferd med å endre USA og den gjengse amerikaners liv. Uten tvil lever ennå millioner av amerikanere i illusjonen om den amerikanske drømmen. Om at alle er sin egen lykkes smed. Jeg vet ikke hvor lenge de klarer å holde på drømmen, for USA er i ferd med å omformes til en av de mest urettferdige og ubarmhjertige samfunn i den industrialiserte verden, forteller han.

- I filmen «Inside Job» er du nådeløs mot den USAs maktelite, mot pengemakten, mot president Obama som ikke har gjort nok, om en noe i det hele tatt. Er du skuffet over at ingen er blitt straffet etter den økonomiske kollapsen i 2008, hvor en stor del av den amerikanske middelklassen mistet sine formuer?

<strong>KRITISKE:</strong> Journalisten Glenn Greenwald (t.h.) og filmskaperen Charles Ferguson. Foto:FLIP
KRITISKE: Journalisten Glenn Greenwald (t.h.) og filmskaperen Charles Ferguson. Foto:FLIP Vis mer

- Jeg er dypt skuffet over president Obama, som hadde alle muligheter til å gjøre noe med vårt deregulerte bank og finanssystem, men som ikke gjorde noe. Bankene fikk vokse seg store, grådige, sterke, den ene slukte den andre, og i dag er det et fåtalls banker som styrer og regulerer vårt finanssystem. Ja, så må jeg bare konstatere at ingen, absolutt ingen, er blitt straffet etter kollapsen. Den politiske eliten i de to partiene er sammenvevd med det kapitalistiske bank og finanssystemet, de deler goder seg imellom, ingen er interessert i å gå hverandre etter i sømmene.

- Hvordan ser du for deg USA om noen år?

- Tja, vi kan ende opp med å bli et gedigent Hellas. Eller verre. Vi kan få valgt en farlig demagog. Og den muligheten er dessverre reell.

CV

Charles Henry Ferguson
 Alder: 60 år — San Francisco, USA
Bakgrunn: Statsviter, filmdirektør, film produsent, forfatter og entreprenør
Innstilt til Oscar for dokumentaren
 No End In Sight(2007) og
2010 fikk Oscar for dokumentaren Inside Job

 
 
Glenn Edward Greenwald
Alder: 47 år — New York, USA
Bakgrunn: Jurist, forfatter og journalist
Bakgrunn: Mange priser for fremragende journalistikk.
Han offentliggjorde de hemmelige Snowden-dokumentene, som viser hvordan den amerikanske etterretningstjenesten NSA overvåket amerikanske og utenlandske borgere, i avisa The Guardian. Han publiserte også materiale i Dagbladet i 2013.
I 2014 fikk The Guardian tildelt Pulitzer- prisen for publiseringen av Snowden-dokumentene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer