- En skam for Norge at Obama fikk fredsprisen

Filmskaperen Charles Ferguson og journalisten Glenn Greenwald er dypt kritiske til USAs president og det politiske systemet i Washington.

SKUFFER: USAs president Barack Obama var populær da Thorbjørn Jagland (t.v) overrakte ham fredsprisen i Oslo, men nå høster presidenten sterk kritikk. Foto: AP Photo/Odd Andersen/NTB Scanpix
SKUFFER: USAs president Barack Obama var populær da Thorbjørn Jagland (t.v) overrakte ham fredsprisen i Oslo, men nå høster presidenten sterk kritikk. Foto: AP Photo/Odd Andersen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARATY (Dagbladet): De er dypt kritiske til president Barack Obama, den amerikanske finansielle og økonomiske eliten, det politiske systemet, den ny-amerikanske imperialismen og maktarrogansen i Washington.

Dagbladet har snakket med filmskaperen Charles Ferguson og journalisten Glenn Greenwald. Dagbladet treffer de to i den vakre byen Paraty, 250 km fra Rio de Janeiro, hvor den årlige internasjonale litteraturfestivalen går av stabelen. Det er første gang de møtes, og Charles Ferguson mener de har to ulike kritiske blikk på Obama og USA:

- Jeg mer pragmatisk, mens Greenwald, som er utdannet jurist, er mer formell i kritikken, sier Charles Ferguson til Dagbladet.

I 2010 vant han Oscar for beste dokumentarfilm med «Inside Job».

- En skam for Norge Glenn Greenwald er enig i kritikken av Obama, ikke minst USAs rolle i konflikten i Midtøsten, Afghanistan, Irak og Syria:

- USA gir humanitær hjelp til palestinerne med den ene hånda, og våpen til Israel med den andre. Våpen som de siste tre ukene har drept over 2000 uskyldige palestinere, inkludert rundt 250 barn. Dette er Obamas nye form for imperialisme, sier Greenwald, som karakteriserer president som både svak og feig, og gir et spark til den norske Nobelkomiteen:- At han fikk tildelt Nobels fredspris i 2009 er i dag en skam for Norge, forteller Greenwald, som er ute med boka «No Place to Hide».  Fri presse avgjørende Boka forteller historien om Greenwalds første møte med varsleren Edward Snowden i Hong Kong i 2013, og hvordan samarbeidet dem imellom utviklet seg:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer