En skam for USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag kveld besluttet Texas-guvernør George W. Bush å henrette den drapsdømte oldemoren Betty Lou Beets. Mannen som kjemper for å bli det republikanske partiets presidentkandidat, avviste alle appeller, slik han har gjort 124 ganger tidligere siden 1995. Den 62 år gamle kvinnen ble reimet fast til en båre i dødskammeret. Ifølge vitnene hostet hun to ganger, stønnet og freste før giftinjeksjonen virket. Så var hun død.
  • Bare Kina, Iran og Saudi-Arabia tar livet av flere fanger årlig enn USA. Lovverket i 38 av landets 50 stater tillater bruk av dødsstraff. I fjor ble 98 mennesker avrettet, og akkurat nå sitter over 3500 på dødscelle. Mange av dem er uskyldige, mentalt syke eller var mindreårige da forbrytelsen fant sted. I amerikansk opinion er støtten synkende, men fremdeles mener to tredjedeler av befolkningen at det er riktig å bruke dødsstraff. Det er utenkelig at en motstander av dødsstraff kan bli valgt til USAs president.
  • De barbariske, nedverdigende og rettsstridige henrettelsene står i skarp kontrast til USAs stadige forsøk på å utvise moralsk lederskap overfor andre land som bryter menneskerettighetene. Bruken av dødsstraff setter USA i en særstilling blant vestlige land og er et stadig alvorligere moralsk dilemma for landets samarbeidspartnere, også for Norge. Verken EU eller Europarådet ville ha tatt opp som medlem et land som både tillater og eksekverer henrettelser i et uhyggelig omfang.
  • Bruken av dødsstraff svekker vår tillit til USA som en demokratisk rettsstat. Dødsstraff er en middelaldersk straffemetode som setter fellesskapets innbilte behov for beskyttelse foran enkeltindividets grunnleggende rettigheter. Den siste tida er det dessuten kommet rapporter om meget alvorlige svakheter i rettssystemets behandling av slike saker. Guvernøren i Illinois har utsatt alle henrettelser etter at det ble påvist at en rekke mennesker på dødsceller var uskyldig dømt. George W. Bush tar ikke slike hensyn. Kaldblodig og kynisk ofrer han andre menneskers liv på veien mot presidentembetet.