Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En skamplett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå spør jeg nordmenn og alle samvittighetsfulle mennesker som har støttet Afghanistan gjennom tretti års lidelse: Har jeg rett til å besøke Norge eller ikke? Dette spørsmålet stilte Shah Muhammad Rais, best kjent som bokhandleren i Kabul, i et innlegg her i Dagbladet like før julehøytiden satte inn. Rais føler seg misbrukt og hengt ut i Åsne Seierstads bestselger. Derfor vil han til Norge for å føre sin sak - for å gjøre egne undersøkelser, som han sier. Det får han ikke lov til. Bokhandlerens visum til Norge er tilbakekalt av UDI. Grunnlaget er byråkratisk regelfrykt for at bokhandleren vil søke om asyl.

Kanskje ønsker bokhandleren å søke asyl, selv om han nå hevder det motsatte. Kanskje har UDI klar dekning i lover og forskrifter for å si nei. Men, som professor Terje Tvedt skriver i en debattartikkel sist helg, avvisningen av bokhandlerens rett til å føre sin sak i Norge, dreier seg om langt mer enn personen Shah Muhammad Rais. Det handler om en mann hvis intime historie er gjort til allemannseie gjennom en norsk bok. Det handler om rettssikkerhet og ytringsfrihet i norsk offentlighet. Og det handler om nasjonens moralske ansvar for en bokhandler som har underholdt hundretusener av norsk lesere, og innbrakt millioner av kroner til forfatter, forlegger og bokhandlere.

Om det er hold i Rais sine beskyldninger mot Åsne Seierstads bok, kan og skal ikke vi bedømme. Men uavhengig av innholdet i bokhandlerens sak har vi en kollektiv plikt til å la Shah Muhammad Rais føre sin sak, i Norge. Vi forventer ikke at Åsne Seierstad og hennes forlegger, Anders Heger, skal like Bokhandlerens beskyldninger. Men som prinsipielle mennesker med talestoler i norsk offentlighet, bør de være blant de første til å stå opp for bokhandlerens rett til å føre sin sak. At de ikke har noe imot at bokhandleren kommer til landet tar vi som en selvfølge.

Vi liker gjerne å skryte av det norske samfunnet som demokratisk, åpent og i front når det gjelder kår for ytringsfrihet. Bokhandlerens sak er et spørsmål om hvorvidt en liberal og åpen norsk offentlighet skal stoppes av landegrenser og UDIs regelbok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!