SMS-bønn om vaksiner:

- En skandale

Onsdag kom nyheten om at Oslo innfører massetesting i skolene. - Det må ryddes opp, byrådet kan ikke drifte utdanningsetaten omtrent som en barnehage, sier Aina Stenersen (Frp) etter at Dagbladet avslørte vaksinebønn over SMS for flere måneder siden.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne nylig avsløre at skoledirektør Marte Gerhardsen ba om at alle Oslos elever i videregående skole skulle vaksineres mot corona umiddelbart.

Vaksinebønnen ble formidlet i en SMS til daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i august i år.

Thorkildsen svarte aldri på tekstmeldingen.

«(...) En idé: Kunne vi fått til vaksinering av VGS elevene på skolene asap? Det er 17000 elever og burde vært håndterbart. Og ville vært utrolig bra!», skriver Gerhardsen til Thorkildsen i tekstmeldingen Dagbladet har fått tilgang på.

- En skandale

To måneder seinere, er bare ni prosent av Oslos 16- og 17-åringer fullvaksinert. Inga Marte Thorkildsen har gått av, erstattet av Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Og denne uka kom nyheten om at Oslo nå innfører massetesting av skoleelever etter oppblomstring av coronasmitte.

Frp's Aina Stenersen omtaler Dagbladets avsløring som «en skandale».

Stenersen sier hun frykter at et dårlig forhold mellom Gerhardsen og Thorkildsen kan ha vært årsaken til at Thorkildsen tilsynelatende ikke besvarte tekstmeldingen.

- Det er en skandale at viktig kommunikasjonen igjen blir delt gjennom SMS, og at utdanningsdirektøren ikke får svar på grunn av angivelig personkonflikter, som også Frp er kjent med, sier Stenersen til Dagbladet.

- Må ryddes opp

Stenersen krever nå handling, og varsler politisk gjennomgang.

- Det må ryddes opp, byrådet kan ikke drifte utdanningsetaten omtrent som en barnehage, både elever, lærere og foresatte har krav på ryddige forhold, og vi vil følge opp dette i utvalget fremover, sier Stenersen.

Frp-toppen understreker samtidig at det også er viktig at byrådet øker vaksinasjonstakten blant unge i hovedstaden.

- Vi krever en masseinnsats på vaksineringen blant 16 - 17 åringer, sier hun.

Marte Gerhardsen vil ikke kritisere byrådet i sin kommentar til Dagbladet:

- Vi ønsket at elevene på videregående skulle få tilbud om å vaksineres på skolen for å gjøre det enkelt for dem. Derfor er vi glade for at bydelene startet med vaksinering på skolene i starten av september, opplyser Marte Gerhardsen i en epost til Dagbladet.

Byrådens svar

Skolebyård Sunniva Holmås Eidsvoll ønsker ikke å besvare kritikken fra Aina Stenersen.

- Etter regjeringens beslutning ble det åpnet opp for vaksinering av 16 - 17 åringer i Oslo, først for elever som skulle på utveksling eller bor med personer med personer med redusert immunforsvar fra 20.08. Deretter ble det 27.08 åpnet for at alle 16 - 17- åringer kunne registrere seg til vaksinering, og med drop in for denne gruppen fra uke 36. Vaksinering skjedd både på vaksinesenter og skole. Eksempelvis stilte vaksinasjonssenteret fra Bydel Nordstrand opp fredag 3.september i Aulaen på Lambertseter videregående skole, og satte i gang massevaksinering av 16-17 åringene. På tirsdag 7. september fikk alle elever på Holtet videregående tilbud om å ta vaksinedose 1 på skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer