Polen:

- En skandale

Tonnevis av død fisk har blitt dratt i land i Polens nest lengste elv. Nå har lokalbefolkningen fått badeforbud.

DØD FISK: Minst ti tonn død fisk er oppdaget i elva Oder, på grensa mellom Polen og Tyskland. Foto: Reuters / NTB
DØD FISK: Minst ti tonn død fisk er oppdaget i elva Oder, på grensa mellom Polen og Tyskland. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Minst ti tonn død fisk har blitt dratt opp av elva Oder langs grensa mellom Polen og Tyskland. Samtidig advarer myndighetene om å ikke oppholde seg i vannet, i fare for mulig forurensning, skriver Sky News.

Ifølge sjefen for byrået som forvalter landets nasjonale farvann ble det fjernet fisk fra en strekning på 200 kilometer.

Ble ikke informert

Det er miljødepartementet i Polen som har varslet påtalemyndigheten om potensiell forurensning av vannet. Landets statsminister Mateusz Morawiecki har uttalt at de ansvarlige skal straffes.

Regionale miljøvernmyndigheter i byen Wroclaw har sagt at prøver tatt i slutten av juli viste 80 prosent sannsynlighet for innhold av mesitylen, et giftig stoff, i Oder.

Da fløyt det allerede død fisk i vannet, men folk fortsatte å bade i vannet, da ingen befolkningen ikke ble informert om situasjonen.

Biolog Drewniak har kritisert regjeringen for å ikke reagere raskt nok.

- Dette er skandale, uttalte hun da, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nå er imidlertid lokalbefolkningen informert om å unngå elvevannet, samt å ikke spise fisk fra området, fram til årsaken til forurensningen er klar.

Nye resultater

Fredag formiddag sier den lokale embetsmannen Gregor Beyer at det kom inn resultater torsdag. De er ikke offisielle ennå, men ifølge ham peker det helt klart på massiv kvikksølvforurensning som en faktor. Det sier han til den tyske offentlige kringkasteren RBB, ifølge NTB.

Det polske miljødirektoratet sier at det plutselige dødsfallet til titusenvis av fisk i elva trolig er forårsaket av vannforurensning fra industrien.

Drewniak har også opplyst om at lav vannstand som følge av tørke kan ha bidratt til å forverre forurensningen.

Hun la til at det ikke var grunn til panikk, og at situasjonen blir bedre.

- Rett og slett forferdelig, skriver seniorpolitiker i Polens miljøparti, Michael Kellner, om rapportene fra Oder-elva, på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer