- En skandale

Emilie Enger Mehl hadde TikTok på jobbtelefonen. MDG-lederen sammenlikner saken med krisa som førte til at Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister, og Venstre frykter at sensitiv informasjon nå er i kinesiske hender.

SAMMENLIKNES MED PER SANDBERG: Dagbladet avdekket at Emilie Enger Mehl hadde TikTok på jobbtelefonen. Sensitiv informasjon kan være i kinesiske hender, frykter Venstre. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SAMMENLIKNES MED PER SANDBERG: Dagbladet avdekket at Emilie Enger Mehl hadde TikTok på jobbtelefonen. Sensitiv informasjon kan være i kinesiske hender, frykter Venstre. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Emilie Enger Mehl (Sp) har hatt TikTok på sin jobbtelefon, kunne Dagbladet nylig fortelle.

- Dette er en skandale, sier MDG-leder Arild Hermstad.

Stortinget har i lang tid etterlyst svar fra justisministeren rundt bruken av omstridte appen på jobbtelefonen. Tross gjentatte spørsmål, har de folkevalgte ikke fått noe entydig svar fra Mehl.

Sammenlikner med Sandberg-saken

MDG-leder Hermstad sammenlikninger for første gang Mehl-saken og skandalen som i 2018 førte til at Per Sandberg (Frp) trakk seg som fiskeriminister og nestleder i Frp.

- Det er helt naturlig å se til Sandberg-saken, og hvor stor diskusjon det ble av den, sier Hermstad til Dagbladet.

- Per Sandberg mistet jobben?

- Denne saken er ikke mindre alvorlig, slår Hermstad fast.

Sensitiv informasjon

Han understreker at partiet hans kommer til å følge opp saken med Mehl i Stortinget.

Da det ble kjent at Per Sandberg hadde tatt med tjenestetelefonen på tur til Iran fikk han voldsom kritikk og trakk seg til slutt som fiskeriminister. Frykten var at iranske myndigheter hadde hacket Sandbergs telefon mens den var i landet.

- Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. Frp's posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sa daværende partileder Siv Jensen da Sandberg trakk seg.

Den kinesiske appen TikTok krever innsyn i ekstremt mye persondata for å ligge på en mobiltelefon - uansett om den brukes eller ei.

- Som opplyst tidligere har jeg flere digitale enheter i tjenesten til ulike formål. Av sikkerhetshensyn ønsker jeg ikke å gå inn på hvordan dette er satt opp. På eget initiativ har jeg siden i høst hatt en enhet spesielt til sosiale medier, selv om dette ikke er et krav. Utover dette har jeg ikke flere kommentarer, sa justisministeren til Dagbladet på mandag.

KRITISK: MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Sikkerhetseksperter har tidligere advart kraftig mot appen, og pekt på at informasjonen TikTok samler inn havner i hendene til kinesiske myndigheter.

Hermstad sier en stor del av problemet er at Stortinget nå ikke vet hvilken informasjon TikTok har sanket fra Mehls jobbtelefon.

- Det er en reell risiko for at informasjon fra Mehls telefon er havnet på avveie. Det kan være snakk om sensitiv informasjon knyttet til samfunnssikkerheten. Vi vet rett og slett ikke, sier Arild Hermstad videre.

Blottlagt

Dagbladet har tidligere skrevet at også helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) også har hatt TikTok på jobbtelefonen.

- Det er ille nok, men det er enda verre at statsråden med ansvar for beredskap og samfunnssikkerhet har blottlagt sin jobbtelefon på denne måten. Det er ikke bare naivt - det er useriøst, sier Hermstad.

Han etterlyser større ydmykhet fra Mehl, som fortsatt ikke vil bekrefte overfor Stortinget at hun har hatt TikTok på telefonen.

Også i Venstre steiles det over Dagbladets artikkel.

- Det som gjør denne saken så alvorlig er den potensielle sikkerhetstrusselen som følge av at Norges justisminister inntil nylig har brukt en app eid og styrt av det kinesiske regimet, sier Grunde Almeland (V) til Dagbladet.

Frykter lekkasje til Kina

PST fastslo i Dagbladet i går at Kina på sikt blir en av de største truslene mot norsk sikkerhet, og bekrefter at kinesisk etterretning bedriver ulovlig og uønsket aktivitet i Norge.

- Det kan også ha involvert justisministeren, selv om hun nekter å uttale seg om saken, sier Almeland.

SVÆRT BEKYMRET: Venstre-politiker Grunde Almeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVÆRT BEKYMRET: Venstre-politiker Grunde Almeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Tidligere har Dagbladet skrevet at Støre-regjeringen ikke har noen konkrete retningslinjer angående TikTok på jobbtelefonen. Det var også årsaken Kjerkol og Skjæran oppga i sine svar om saken.

- Det mest overraskende med denne saken er likevel at det er tydelig at regjeringen ikke har noe som helst felles retningslinjer på bruk av denne type kinesisk teknologi i jobbsammenheng. Det er naivt, sier Almeland.

Denne artikkelen er rettet: Endret at Per Sandberg var fiskeriminister og ikke justisminister i 2018, og presisert at Sandberg selv trakk seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer