- En skikkelig dårlig idé

Trine Skei Grande (V) vil ikke ha noen felles borgerlig regjeringserklæring før valget.

VIL IKKE AVKLARE: Venstre-leder Trine Skei Grande, nestleder Ola Elvestuen og Terje Breivik møtte pressen i dag for å oppsummere den politiske våren. Under pressekonferansen gjorde Venstre-ledelsen klart at de vil forhandle med Høyre om en felles regjeringsplatform. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL IKKE AVKLARE: Venstre-leder Trine Skei Grande, nestleder Ola Elvestuen og Terje Breivik møtte pressen i dag for å oppsummere den politiske våren. Under pressekonferansen gjorde Venstre-ledelsen klart at de vil forhandle med Høyre om en felles regjeringsplatform. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande syns det er «en skikkelig dårlig idé» å starte politiske drøftinger om en felles borgerlig regjeringsplatform før valget, slik Erna Solberg (H) tok til orde for i forrige uke.

Det gjorde hun klart under Venstres oppsummerende pressekonferanse før sommeren: 

- Jeg har ikke behov for å avklare noe som helst. Venstre skal gå til valg på vår politikk, og vi kommer til å kjempe som gale for å den innført, sa Skei Grande. 

- Respektløst
-Det må bli opp til velgerne å avgjøre styrkeforholdet mellom partiene som skal forhandle om regjeringsmakt. Å gjøre noe annet, mener jeg er respektløst overfor velgerne, utdtyper hun overfor Dagbladet.

- Men når Erna Solberg inviterer deg til forhandlinger, vil du da takke nei?  

- Jeg kan stille opp på nesten hva som helst, jeg. Jeg er tilhenger av at politikere snakker sammen. Spørsmålet er heller hva resultatet blir. Jeg vil ikke ha noen felles regjeringserklæring før valget, svarer Skei Grande.      

- Jens Stoltenberg advarer mot økonomisk kaos dersom Høyre og Frp overtar makta, ettersom de borgelige partiene ikke har avklart budsjettpolitikken før valget? 

- Det er slik han holder på. Vår pengebruk er i hvert fall avklart.

Regjeringsarroganse
Venstre-lederen tar mye av æren for klimaforliket, og er mener at våren har vist at det er behov for et parti med liberale ryggmargsrefleskser. Hun viser særlig til «Lex Breivik» og kampen mot vilkårlige narkorazziaer med hund i skolen.

- I sistnevnte sak fikk vi altså hele Stortinget til å snu og stemme imot instillingen fra justiskomiteen. Her gikk man inn for å frarøve elever en grunnleggende rettsikkherhet som gjelder for alle andre, nemlig at man ikke skal bli utsatt for razzia uten skjellig grunn til mistanke. Forslaget var så grunnleggende galt, at det ble vanskelig å forsvare da vi fikk lagt fram våre argumenter, sier Skei Grande. 

Saken er likevel unntaket som bekrefter regelen, ifølge Venstre-lederen.

-Nedstemmende
Venstre-legeren legger ikke skjul på at hun er lei av å sitte i opposisjon til en flertallsregjering. Hun forteller at Venstre stadig oftere opplever at regjeringspartiene ikke engang giddere å argumentere mot Venstres forslag i Stortinget. At Venstres forslag blir skutt ned uten debatt, forklarer hun slik:   

- Det skyldes maktarroganse, ispedd en del latskap. Til tider er det ganske nedstemmende.

Hun lover at Venstre vil ha et mer demokratisk forhold til Stortinget også om partiet kommer i posisjon.
  
Skei Grande er særlig bekymret for «Lex Breivik». Hun mener loven ikke vil «la seg forklare moralsk i en annne tid». 

- «Lex Breivik» går altfor langt. Den åpner for at en lege kan sperre mennesker inne for lang tid av gangen, uten domstolskontroll. Og for strengere sikkerhetskontroller for psykiske syke enn for fanger som sitter i fengsel på høyeste sikkerhetsnivå. Jeg er sikker på at vi, som alle andre land som innførte lover i kjølvannet av et terroranslag, kommer til å angre på denne loven, sier hun.