SNUR:  De tre regjeringspartiene sto sammen i blasfemidebatten, men har nå snudd. - I det offentlige rom ble det umulig å nå fram med vårt syn, sier Liv Signe Navarsete. Foto:  Heiko Junge / SCANPIX
SNUR: De tre regjeringspartiene sto sammen i blasfemidebatten, men har nå snudd. - I det offentlige rom ble det umulig å nå fram med vårt syn, sier Liv Signe Navarsete. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- En skikkelig politisk arbeidsulykke

Hadde det ikke vært en økonomisk krise så hadde dette vært en alvorlig sak, mener Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): - Da var saken over. Dette var en skikkelig politisk arbeidsulykke, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen Frank Aarebrot til Dagbladet.no.

Han har engasjert seg sterkt i saken, og er glad for at regjeringen nå trekker forslaget om tillegget i rasismeparagrafen i den nye straffeloven som skal hindre krenkende ytringer.

- Jeg gleder meg over at de har tatt til fornuft og snudd. Det er ingen skam å snu! sier Aarebrot, som understreker at han ikke er noen nøytral observatør.

Nederlag
- Er dette et politisk nederlag for Senterpartiet?

- Jeg tror ikke de moderne senterpartimedlemmene er mer begeistret for å begrense ytringsfriheten enn det jevne medlemmet av Arbeiderpartiet. Senterpartiet trengte nok en sak å skryte av, men dette var feil sak. Her er AP og SV også svekket. De ga seg for lett i forsvaret av ytringsfriheten. Sånn sett så er det bra for regjeringssamarbeidet at Sp ikke ble stående alene, mener Aarebrot.

- Hvor mye har regjeringen tapt på saken?

- Jeg tror folk flest er mer opptatt av den store økonomiske krisen, som regjeringen har håndtert ganske bra, enn av dette feilskjæret. Men hadde det ikke vært den økonomiske krisen så hadde dette vært en alvorlig og farlig sak for regjeringen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg gjorde en feil
Leder i Sp Liv Signe Navarsete innrømmer i dag at saken har vært et feilskjær.

- Jeg tok avgjørelsen om å trekke forslaget da selv ikke Statsministeren klarte å komme gjennom med det som var intensjonen med vernet mot hatefulle ytringer, sier hun i morges.

Statsministeren møtte i går pressen for å svare på spørsmål rundt det kontroversielle forslaget om å straffe ytringer som krenker religiøse følelser.

Selv om han lovet at Life of Brian fortsatt skulle være lovlig, fortsatte kritikken å hagle.

- Statsministeren var ute i går og la fram det som var intensjonen. Når han også blir mistrodd på disse intensjonene, han er tross alt den fremste vi har, så bestemte jeg meg sammen med mine nærmeste medarbeidere for å trekke forslaget, sa hun på Politisk kvarter på NRK Radio i dag.

- I etterpåklokslapens navn så ser jeg at jeg gjorde en feil, sier hun.

Møtte motstand
Det var Senterpartiet som drev saken fram i regjeringen, men de møtte stor motstand.

- Vi må konstatere at den debatten som har vært nå ikke har gjenspeilet det SP ønsket med denne loven, nemlig at ytringsfriheten skulle styrkes, i tillegg til at vernet av religion skulle styrkes og vernes mot de meste hatefulle ytringene,  sa Liv Singne Navarsete på radioen i  morges.

- I det offentlige rom har det vært umulig å komme fram med vårt syn, sier hun.

Også internt i Senterpartiet har forslaget blitt kritisert.

Flere av Sps fylkesledere gikk imot partilederen, blant dem fylkesleder Ole Tronstad i Sp-bastionen Nord-Trøndelag og fylkesleder Jon P. Husby i Sør-Trøndelag. Heller ikke Oslo Sps fylkesleder Lars Rottem Krangnes var fornøyd med forslaget.

-BRA DE STUR:  Professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot er glad for at regjeringen snur i ytringsfrihetssaken. Arkivfoto: Dagbladet
-BRA DE STUR: Professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot er glad for at regjeringen snur i ytringsfrihetssaken. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer