En skinnende dobbeltmoral

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor kan kunsten å legge seg flat. Som kjent handler det om å innse når man ikke lenger kan stå oppreist. Da er det viktig å ligge passelig lavt og holde kontrollen, slik at verken ledelse eller eiere får søle på dressen. Det gjelder å finne en riktig miks av ydmykhet og vilje til å rydde opp. En slik botsgang er etter hvert blitt et fast norsk ritual som har gjort medierådgiverne søkkrike. Når det gjelder de groteske arbeidsforholdene hos selskapets underleverandører i Bangladesh, har Telenor fulgt oppskriften til punkt og prikke. Det er bare ett problem: Denne gangen virker ikke manøvrene.

Det er selvfølgelig utmerket at Telenor sier de vil rydde opp. Men det er for seint til at selskapet kan redde noe av sin troverdighet. Forsøkene på å skyve ansvaret nedover i organisasjonen viser at dette handler om ledelsens og selskapets omdømme, ikke om noen ekte vilje til å gjøre det som er rett. Ekstra ille blir det når Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas tar ordet. Vi kjenner kuldegufset når den opphøyde konsernkongen ikke ser seg i stand til å be om unnskyldning for et dødsfall på en av fabrikkene i Bangladesh. Akkurat nå synes Baksaas det er tilstrekkelig å beklage at den unge arbeideren falt ned i varmt vann og døde.

Telenors hovedeier er staten ved Nærings- og handelsdepartementet som bestyres av Dag Terje Andersen. Statsråden fikk et visst renommé for beslutningsdyktighet da han slo ned på de feite opsjonene til ledelsen i Norsk Hydro. Hans første reaksjon på avsløringene av Telenors livsfarlige profittmaksimering i Bangladesh, var langt mer tilbakeholden. Andersen tok på seg gummiskoene og listet seg fram i offentligheten med noen ord om uakseptable arbeidsforhold og forsikringer om Telenors langvarige etiske innsats. Det kan bare tolkes slik: Det må slås hardt ned på privat berikelse når den er synlig og skjer i Norge. Det er mindre viktig når berikelsen har en mer kollektiv form, beriker staten og skjer langt fra våre kyster.