Ut mot helseministeren:

- En skygge av seg selv

Frp's helsepolitikere gir helseministeren ramsalt kritikk for arbeidet med å styrke kapasiteten på norske sykehus.

PROVOSERT: Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud mener Ingvil Kjerkol er en helt annen politiker som helseminister enn da hun var i opposisjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
PROVOSERT: Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud mener Ingvil Kjerkol er en helt annen politiker som helseminister enn da hun var i opposisjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Dagbladet kunne denne uka fortelle om at fagfolk kritiserer helseminister Ingvild Kjerkol for ikke umiddelbart å gjøre noe med intensivkapasiteten.

Frp's helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud er skuffet over jobben helseminister Ingvild Kjerkol har gjort etter knappe to måneder i jobben.

- For det første sier jeg at jeg likte Kjerkol 2020 mye bedre enn jeg liker Kjerkol 2021. Kjerkol da var tydelig på hva hun ville, Kjerkol nå er en skygge av seg selv, sier Hoksrud til Dagbladet.

- Provoserende

Kapasiteten på intensivavdelingene har flere steder vært sprengt etter kraftig økning i coronasmitten, kombinert med utbrudd av RS-viruset og forkjølelse. Samtidig truer en ny influensabølge. På St. Olavs hospital er planlagte operasjoner innstilt på grunn a manglende kapasitet.

- Jeg synes det er provoserende. Hun har reist rundt og kritisert den forrige regjering på at de ikke gjorde nok, og så når Ap da får sjansen og muligheten, så er det første hun sier at «nå må vi lage en kommisjon», det er ikke handling, det er politikk og byråkrati på sitt verste.

Se svaret til Kjerkol lenger ned i saken.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

Dagbladet har fortalt om hvordan sykepleierforbundet får meldinger om sykepleiere som gråter på jobb og at mange å vurdere å slutte fordi de ikke orker å stå i lange og krevende arbeidsdager.

Hoksruds kollega i helsekomiteen Morten Wold sier han også får høre om fortvilende historier fra ansatte på norske sykehus.

- Vi ser at behovet er skrikende. Kapasiteten er på bristepunktet mange steder. Vi har fått flere historier om sykepleiere som gråter i bilen på vei hjem fordi arbeidsdagen er så jævlig. Det er ganske fortvilende. De gruer seg til å gå på jobb, når bemanningen er helt minimal, sier Wold.

- Har hylt og skreket

Frp-politikerne mener helseministeren somler med å øke kapasiteten på sykehusene. De mener Kjerkol forsøker å kjøpe seg tid, og peker på at hun vil sette ned en kommisjon for å se på løsninger.

- Vi trenger ikke noen kommisjon eller en utredning om dette her. Alle i helsevesenet er enige om at vi trenger å sette i gang å utdanne flere innenfor helsesektoren. Behovene er så enormt store der ute, og vi ser det trøkket som er på det helsepersonellet vi har. Da må vi gå fra ord til handling, sier Hoksrud.

Hoksrud og Wold var ikke fornøyd med den Solberg-regjeringen gjorde med den prekære situasjonen på intensivavdelingene, men er i ferd med å miste tålmodigheten med det arvtakeren gjør.

- Den forrige regjeringen ville ikke ta inn over seg utfordringen som man sto midt opp i pandemien i med hensyn til at vi må utdanne flere, vi må sørge for at vi har mer helsepersonell på plass. Så kommer da den nye regjeringen som har hylt og skreket sammen med Kjersti Toppe om viktigheten av at nå må det handles, og så ble det plutselig borte alt sammen. Selv om jeg også forstår at det er kort tid siden Ap kom i regjeringen, er dette løftebrudd, sier Hoksrud.

- Har misforstått

Helseminister Ingvild Kjerkol mener de to Frp-erne har misforstått saken. Hun forteller at sykehusene allerede er i gang med å styrke kapasiteten på intensivavdelingene.

- 2021-utgaven av meg er akkurat den samme som 2020-utgaven. Vi leverer et tilleggsbrev som viser ny retning for landets helsepolitikk, som nettopp prioriterer økt basisbevilgning til sykehusene og en økning i satsingen på psykisk helse, sier Kjerkol.

Tilleggsbrevet er endringen Støre-regjeringen ønsker å gjøre i statsbudsjettet Solberg-regjeringen la fram før de gikk av.

Kjerkol mener Frp-politikerne kaster stein i glasshus fordi de ikke gjorde nok med situasjonen da de selv hadde innflytelse over regjeringens politikk.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

- Her har vi to representanter i Frp som har sørget for åtte statsbudsjett uten å øke intensivkapasiteten en eneste gang. De bør selv svare på kritikken de retter mot den nye regjeringen, sier helseministeren.

Helseministeren sier det er galt at de skal vente på en kommisjon før de gjør noe med situasjonen på intensivavdelingene. Kommisjonen skal i stedet se på bemanningen i helsevesenet som helhet, sier hun.

På regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen fredag sa Kjerkol at helseregionene er i gang med å opprette 100 nye utdanningsstillinger for intensivsykepleiere.

- Vi har ingen plan om å sette ned noen kommisjon om intensiv, vi skal styrke kapasiteten gjennom budsjett, flere utdanningsstillinger og i oppdragsbrev til helseforetakene. Helsepersonellkommisjonen som de peker på skal løse andre utfordringer i helsevesenet, og se på helheten for å sikre nok fagfolk over hele landet, sier Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer