En slagen mann forlater manesjen

BONN (Dagbladet): En tydelig slagen mann forlot i går europeisk toppolitikk etter 16 år som tysk kansler. Gårsdagens store nederlag står i sterk kontrast til de store triumfer Helmut Kohl (68) har feiret som regjeringssjef i Vest-Europas mektigste land. Men i går var det ikke triumfene Kohl tenkte på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nederlaget kan ikke bortforklares. Jeg tar konsekvensene og trekker meg også som partiformann. Helmut Kohl var beveget nesten til tårer da han innrømmet det sviende tapet.

Allerede i dag innkaller Kohl til ekstraordinært landsmøte i det kristelig-demokratiske partiet CDU for å velge en ny leder. Ingen kan hindre CDUs parlamentariske leder Wolfgang Schäuble (56) å overta etter Kohl.


Vil hindre opprør

Ved sin raske fratreden håper Kohl å forhindre opprør i CDU, som i går opplevde sitt dårligste valg siden 1949. Kohl må personlig bære ansvaret for katastrofen. Hadde partiet gått til valg med Schäuble som kanslerkandidat, er det tvilsomt om Schröder hadde vunnet.

Schäuble og den avtroppende forsvarsministeren Volker Rühe (56) sier at en politisk og organisatorisk nyoppbygging er nødvendig i CDU. Rühe blir den andre sterke mann i den framtidige CDU-ledelsen.

Etter at han hadde triumfert i fire valg, tvang Kohl gjennom i fjor sommer gjennom en ny nominasjon av seg selv som kanslerkandidat. All diskusjon innad i uionspartiene (CDU/CSU) ble kvalt.


Tung kveld

Selv da meningsmålingene varslet seier for sosialdemokratene, ga Kohl inntrykk av at han skulle greie å vende skuta.

- Dette er en tung kveld, også for meg personlig, sa Kohl da han erkjente nederlaget allerede en time etter at valglokalene hadde stengt. Kona Hannelore sto ikke mindre beveget ved hans side på podiet i Konrad Adenauer-Haus.

For kansleren som blir hyllet for sitt arbeid både for tysk og europeisk enhet, var dette en bitter avskjed.