- En slags besettelse for meg, sier Jagland etter gjenvalget

Thorbjørn Jagland vil bruke sjefsjobben i Europarådet til europeiske rettsreformer.

REFORMIVRIG: Gjenvalgt generalsekretær i Europarådet  Thorbjørn Jagland understreker at reformer i justissektoren i mange av Europarådets 47 medlemsland er den aller viktigste saken for ham når han 1. oktober tar fatt på sin andre periode som rådets leder. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REFORMIVRIG: Gjenvalgt generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland understreker at reformer i justissektoren i mange av Europarådets 47 medlemsland er den aller viktigste saken for ham når han 1. oktober tar fatt på sin andre periode som rådets leder. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jubelen sto i taket i den norske leiren i Strasbourg i Frankrike da gjenvalget av Jagland var klart tirsdag ettermiddag. En omfattende og langvarig valgkamp var kronet med seier, og for første gang ble en generalsekretær i Europarådet gjenvalgt.

- Dette har vært en slags besettelse for meg - å bruke våre ressurser til å hjelpe medlemslandene med virkelig å få til et system med maktfordeling. Da spiller rettsapparatet en avgjørende rolle, sier Thorbjørn Jagland som nå kan fortsette som sjef for Europarådet.

Nå brenner han av reformiver.

Tyske Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ble slått med 156 mot 93 stemmer i valget, og både påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg (H) var raskt ute med gratulasjoner.

Korrupsjon og maktmisbruk Hovedpersonen selv ser imidlertid fremover - mot stabelen av utfordringer som venter. Jagland understreker at nettopp reformer i justissektoren i mange av Europarådets 47 medlemsland er den aller viktigste saken for ham når han 1. oktober tar fatt på sin andre periode som rådets leder.

- Det største problemet Europa står overfor i dag, er at mange medlemsland ikke har et effektivt rettssystem, sier Jagland på spørsmål fra NTB.

- Noen steder er det til og med korrupt og koblet sammen med andre myndigheter. Denne situasjonen fører til korrupsjon og misbruk av makt. Det er dette vi så i Ukraina som skapte hele krisen i den delen av Europa, mener generalsekretæren.

Redusert venting Den tidligere norske statsministeren og Ap-politikeren understreker at han hele tiden har insistert på at Europarådets ressurser må settes inn mot å få opprettet «et uavhengig, effektivt rettsapparat» i medlemslandene.

- Det er garantien for at man skal kunne gjøre noe med andre problemer, slår han fast.

Også reform av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) står sentralt for Jagland. Da han overtok for fem år siden, hadde EMD 150.000 saker på vent. Nå er antallet redusert til 93.000, og målet er 60.000 saker i 2015 og en ventetid på to år, forklarer Jaglands stabssjef Bjørn Berge.

Også parlamentarikerforsamlingens kjølige forhold til Russland må Jagland håndtere. Han varsler dessuten et fortsatt arbeid for å få EU som institusjon til å slutte seg til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og dermed EMD.

Vellykket valgkamp Den norske regjeringen og Norges representanter i Strasbourg har kjempet hardt for at Jagland skulle bli gjenvalgt.

- Det er viktig at Jagland får fullføre sitt reformarbeid. Det er det et overveldende flertall parlamentarikerforsamlingen har gitt støtte til, sier Ingjerd Schou (H), som leder den norske delegasjonen til forsamlingen.

Også statsminister Erna Solberg (H) viste til oppslutningen rundt Jaglands reformarbeid i sine gratulasjoner.

- I et Europa i krise, med store utfordringer knyttet til menneskerettigheter og demokrati, er Europarådets rolle viktigere enn på svært lenge, sier hun.

NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at han gleder seg til å samarbeide med sin gamle rival fra tiden da de begge var i Ap-toppen.

- Han har bygget opp respekt og tillit til Europarådet, og det er en av grunnene til at han blir gjenvalgt, sier Stoltenberg. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer