HANDELSKRIG: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Kinas president Xi Jinping avbildet i Beijing i november 2017. Handelskrigen mellom de to landene eskalerte ytterligere mandag. Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB Scanpix
HANDELSKRIG: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Kinas president Xi Jinping avbildet i Beijing i november 2017. Handelskrigen mellom de to landene eskalerte ytterligere mandag. Foto: Nicolas Asfouri / AFP / NTB ScanpixVis mer

Handelskrig mellom USA og Kina

- En slik handelskrig betyr at du skyter deg selv og andre i foten

Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer. Forsker Arne Melchior mener USA vil tape på det.

Kinesiske myndigheter anklager USA for «handelsmobbing» etter at handelskrigen mellom de to landene eskalerte mandag. USAs siste runde med toll på kinesiske varer trådte i kraft ved midnatt mandag, og nå rammer tollen kinesiskproduserte varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Kina iverksatte umiddelbart etterpå toll på amerikanske varer.

Disse trekkene er en eskalering i det voksende konflikten mellom verdens to største økonomier, og opptrappingen av handelskrigen har konsekvenser for mange.

– Det er uklart hvordan handelskrigen vil ende. Vi håper på det beste, men frykter det verste, slår Arne Melchior fast. Han er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og forsker på internasjonal handel.

Skremselstaktikk

Trump har innført toll mot Kina fordi Kinas handelsoverskudd med USA er rekordhøyt, og fordi USA krever endringer i kinesisk handelspolitikk. USA anklager også Kina for å stjele teknologi.

Kina anklager USA for å benytte seg av falske beskyldninger om handel for å «skremme» andre land, ifølge en uttalelse fra Beijing mandag.

– USA har kommet med en rekke falske anklager, og tatt i bruk økt toll og andre metoder som økonomisk skremselsmiddel for å forsøke å tre sine egne interesser ned over Kina ved hjelp av enormt press, heter det i en uttalelse fra den kinesiske regjeringen.

Veldig alvorlig

Melchior forteller at når det gjelder Kina, så er det noen reelle problemer med patentbeskyttelse. Samtidig har Kina har fått et bedre patentsystem de siste åra. Mens en handelsavtale kunne muligens ført til fri handel, har Trump altså heller valgt å trappe opp handelskrigen.

– Dette er en kraftig opptrapping, så det betyr mer alvor. Det betyr at både konsumenter og bedrifter rammes ytterligere. For en konsument kan det si at prisen på brødristeren øker med ti prosent. Det er et velferdstap, men det kan nok de fleste leve med.

Men for mange bedrifter involvert i globale produksjonsnettverk, så er ti prosent påslag på innsatsvarene veldig alvorlig.

– En slik handelskrig betyr at du skyter deg selv og andre i foten, sier Melchior.

ØKER: Vaskemaskiner, tørketromler og andre husholdapparater kan øke pris etter at Trump valgte å trappe opp handelskrigen med Kina. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
ØKER: Vaskemaskiner, tørketromler og andre husholdapparater kan øke pris etter at Trump valgte å trappe opp handelskrigen med Kina. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

– Et amerikansk problem

Asia er det viktigste voksende markedet i verdensmålestokk, påpeker Melchior. Derfor er det viktig for alle verdens land å få markedsgang i Asia, og spesielt Kina.

– I stedet for å inngå en handelsavtale, går USA i motsatt retning, og dette er noe USA vil tape på.

Seniorforskeren beskriver Trumps verdensbilde som underlig. Presidenten mener at nærmest hele verden har tatt USA ved nesa og at USAs økonomiske problemer er forårsaket av andre land som har jukset. Det gjelder ikke bare Kina, det er svært mange som har fått gjennomgå.

– USAs problemer skyldes utflagging av industri, dollarens rolle som reservevaluta og budsjettunderskudd. Alt peker på at det amerikanske handelsunderskuddet er et amerikansk problem, sier Melchior.

«Fase tre»

President Trump har varslet muligheten for å iverksette fase tre – toll på 267 milliarder dollar. Hvis Washington går inn for dette, betyr det i praksis at nesten alt som Kina selger til USA, vil være rammet.

– Det er vanskelig å spå om han vil gjøre det. Vi vet lite om hva som ligger på bordet i forhandlingene, men så langt har ikke Trump signalisert noen kompromissvilje, mener Melchior.

Han forteller at det i mai ble lekket at Kina var villig å komme USA i møte om endringer i patentlover og for å sette ned tollsatser.

– I mai forsøkte den amerikanske finansministeren, Steven Mnuchin, å legge handelskrigen på is, men da rykket Trumps hauk på handelssiden, Peter Navarro, ut og sa at det ikke var tilfellet.

For et par uker siden gikk samme finansminister ut igjen og sa at det skulle forhandles igjen, men da tvitret Trump at de ikke trengte å inngå noen avtale.

– Vi er ikke under noe press for å inngå en avtale med Kina. (...) Møtes vi, så møtes vi, skrev han på Twitter.

– Det er signaler om gjengjeldelse og opptrapping. Kina har handelsoverskuddet som gjør at de ikke kan svare med like mange milliarder, men det spekuleres i media om de ser etter andre virkemidler som verdipapirer og investeringer, forteller Melchior.