VENTER: Bellona-leder Frederic Hauge prater med Tommy Bonverllain og John Procter om bord båten «Dusty Dawn» i Louisiana. De har ventet siden torsdag for å komme seg ut og hjelpe med opprydningsarbeidet. Foto: CASEY E. KELBAUGH/DAGBLADET
VENTER: Bellona-leder Frederic Hauge prater med Tommy Bonverllain og John Procter om bord båten «Dusty Dawn» i Louisiana. De har ventet siden torsdag for å komme seg ut og hjelpe med opprydningsarbeidet. Foto: CASEY E. KELBAUGH/DAGBLADETVis mer

- En slik oljekatastrofe kan lett skje på norsk sokkel

Bellona-leder Frederic Hauge mener dette er oljebransjens Tsjernobyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||VENICE (Dagbladet): —Det er fanden sjøl som slippes ut av oljelampa nå. Dette er en ordentlig tankevekker for oss alle, sier Frederic Hauge til Dagbladet.

Bellona-lederen kom til Louisiana lørdag kveld, og prøvde i går forgjeves å finne en båt som ville ta ham ut for å se på oljen som siver innover langs kysten.

—Vi vet jo ikke hvorfor dette har skjedd, bare at det har vært en eksplosjon, og dette er grunnen til at vi er imot oljeboring i nord. I Norge er vi veldig opptatte av å fortelle hvor flinke vi er, og den verdensmesterholdningen er til å bli kvalm av, sier Hauge.

—En slik ulykke kan lett skje på norsk sokkel.

Tidenes oljekatastrofeVed Venice Marina traff Hauge andre som satt landfaste på grunn av tornadovarsel og sterke vinder. Tommy Bonverllain og John Procter på båten «Dusty Dawn» har ventet siden torsdag for å komme seg ut for å hjelpe til med oljeryddingsarbeidet.

—Det finnes ikke ord for hvor gærent dette er, sier Hauge, som tror dette vil bli tidenes oljekatastrofe i USA.

Han mener det ekstra sikkerhetsaspektet vi har i Norge er nødvendig, men som sier han er «høyst i tvil» om det hadde hjulpet i dette tilfellet.

—Når de ikke får skrudd av dette med fjernstyrte ubåter, tror jeg ikke akustisk, fjernstyrt kontroll ville klart det heller. Det som er kritisk, og som nå skjer time for time, er at brønnveggen blir slipt opp med sand og skaper stort trykk. Det er bare et tidsspørsmål om når oljen vil gå forbi, og det vil bare øke i omfang, sier han.

—Dette er oljeindustriens Tsjernobyl.

100000 fat dagligUSAs innenriksminister Ken Salazar gikk i går ut og sa at myndighetene frykter at 100000 fat olje vil lekke ut fra brønnen hver dag, og at katastrofen potensielt kan vare i 90 dager.

—I så fall kan dette utvikle seg til et av de verste utslippene noensinne, sier Alf Glein Melbye, forskningsleder ved Avdeling for marin miljøteknologi ved SINTEF, til NTB.

Thad Allen i den amerikanske kystvakten uttalte på sin side at oljelekkasjen er en av de mest komplekse tingene de har hatt med å gjøre.

SETT FRA OVEN: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av oljeflaket 29. april. Foto: NASA
SETT FRA OVEN: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av oljeflaket 29. april. Foto: NASA Vis mer

Hauge benyttet anledningen til å minne om at det i forvaltningsplanen om oljeutvinning i Lofoten og Barentshavet ikke er tatt høyde for et liknende scenario.

—Jeg skulle gjerne sett at olje- og energikomiteen tok turen ned hit for å se på dette. Vi har allerede hatt flere situasjoner hvor vi har vært nær en liknende katastrofe, som Snorre A i 2004, sier han og peker på at det i norsk petroleumsindustris første kvartal i år har kommet 175 henvendelser, hvorav åtte har blitt klassifisert som «alvorlige».

—Fryktelig trist—Det er jo hallelujastemning hjemme nå fordi vi nå kan bore etter olje i Barentshavet. Tenk om noe sånn skulle skje der! Og i Lofoten er det to meter tidevann og enorme våtmarksområder der det hadde blitt vanskelig å rydde opp. Dette været som skaper problemer her nede er jo helt alminnelig nordnorsk vær. At vi har en regjering som i det hele tatt vurderer å åpne for oljeutvinning der, er skandaløst.

Hauge, som vil bli i Louisiana i noen dager for å «se på hvordan slike hendelser håndteres, og hva som kan og ikke kan gjøres», sier det gikk mange bannord gjennom ham da han hørte om oljehavariet på «Deepwater Horizon». Nå er han bare «fryktelig, fryktelig trist».

—Men motivasjonen min for å jobbe mot oljeutvinning i sårbare naturområder er i alle fall mer til stede enn noensinne. Det skal den norske regjeringen få merke, sier Bellona-lederen.

Legger press på BPIfølge innenriksministeren vil Det hvite hus legge hardt press på oljeselskapet BP for å sikre at lekkasjen blir stanset. BP opplyste i går at selskapet nå har konstruert en gigantisk kuppel som skal senkes ned over den lekkende oljebrønnen. Målet er å få den på plass innen seks til åtte dager.

Det var først beregnet at det ville ta to—fire uker å bygge kuppelen, men nå har arbeidet skutt fart, melder BP. USAs kystvakt har tidligere forklart at kuppelen skal senkes over oljebrønnen slik at oljen fanges inni den.

BPs styreformann Lamar McKay sier at arbeidet med å stoppe lekkasjen er svært vanskelig.

—Å stoppe lekkasjen er som å utføre en hjerteoperasjon med robot-ubåter i mørket, på 1500 meters dybde, sier McKay til ABC News.

OLJESPREDNINGSPROGNOSE fram til 3. mai. Grafikk: NOAA
OLJESPREDNINGSPROGNOSE fram til 3. mai. Grafikk: NOAA Vis mer