THE MILLION POUND BANKNOTE: En slik seddel er omtalt i den amerikanske forfatteren Mark Twains novelle av samme navn fra 1893. Foto: Bank of England
THE MILLION POUND BANKNOTE: En slik seddel er omtalt i den amerikanske forfatteren Mark Twains novelle av samme navn fra 1893. Foto: Bank of EnglandVis mer

En slik seddel koster 8,6 millioner kroner

.. men Bank of England vil neppe selge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


De kalles «giganter» og «titaner». Den amerikanske forfatteren Mark Twain skrev om dem i en novelle fra 1893.

Likevel er de utrolige sedlene som hver for seg har en verdi på opptil 860 millioner kroner - 100 millioner britiske pund - mer enn bare fantasifostre.

Sikkerhet Faktisk har disse gigant- og titan-sedlene en viktig funksjon i britisk økonomi, som sikkerhet for verdien til vanlige fem- eller tipund-sedler trykket av skotske og nordirske banker.

- Hvis det oppsto en uheldig situasjon hvor en av disse bankene brøt sammen, ville de som eier sedlene likevel kunne ha tillit til at verdien er den som er trykket på dem, sier Victoria Cleland, som er sjef for sedler i Bank of England, til BBC.

Supersedlene finnes, men for sikkerhets skyld er de godt skjult i hvelvene til Bank of England.

Volum-sparing Mekanismen er at skotske og nordirske banker som er autorisert til å utgi sedler, for hver skotsk eller nordirsk seddel de trykker må deponere et tilsvarende beløp hos Bank of England.

Ved å lagre disse enorme verdiene i form av sedler pålydende en million (såkalte giganter) og 100 millioner pund (titaner), slipper Bank of England at de deponerte sedlene svulmer opp til enorme, uhåndterlige volumer.

Ifølge BBC er det i alt trykket opp 4040 giganter og titaner til en samlet verdi av åtte milliarder pund.

Mark Twain Hos Bank of England får Dagbladet opplyst at sedler med ekstremt høy verdi, såkalte gigant-sedler, har vært i bruk i hundrer av år for regnskapsformål.

Forfatteren Mark Twain omtalte en seddel av astronomisk verdi i novellen «The Million Pound Bank Note», hvor en fattig sjømann får seddelen som del av et veddemål mellom to brødre. Den ene mente den var ubrukelig, den andre at seddelen ville holde ham i live.

Hvordan det gikk, skal vi ikke avsløre her.