Høstferie

- En smak av vinter

Kaldt i nord, varmt i sør og vått i vest. Sør-Europa her unormale temperaturer. Sånn blir høstferieværet den kommende uka.

FAREVARSEL: Meteorologisk innstitutt har sendt ut farevarsel for snø i nordlige deler av landet. Foto: Meteorologisk Institutt
FAREVARSEL: Meteorologisk innstitutt har sendt ut farevarsel for snø i nordlige deler av landet. Foto: Meteorologisk Institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstferien er i full sving i deler av landet og nordmenn kan glede seg over tørt og varmt vær - dersom de tilbringer ferien på Sør- og Østlandet, eller utenlands.

I nordligere strøk kan derimot de vinterglade glede seg over en liten smak av vinter allerede nå, melder vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

- Sol og opphold er jo det beste for de fleste og da er det definitivt Agder og Østlandet som kommer best ut av det, forteller Haga til Dagbladet.

I denne delen av landet kunne de fleste glede seg over temperaturer godet over 10 grader og sol store deler av helgen. Dette været vil fortsette utover uka, ifølge meteorologen.

Det takket vært fjella i vest som tar imot for regnværet som kommer med et lavtrykk fra Atlanterhavet. Vestlandet og deler av Trøndelag må dermed belage seg på å beholde regnjakka på.

- Kan komme snø

For dem som derimot kribler i fingrene etter å få på seg skia, er nordligere strøk plassen å være den kommende uka.

- I Finnmark og nordlige deler av Troms vil kjøligere luft fra Barentshavet gjøre at nedbøren kan komme som sludd og snø i høyden, forteller Haga.

Meteorologen legger til at dersom man beveger seg inn fra kysten og opp i høyden i nord, vil man få en smak av vinter.

Det er derimot ikke umulig at man også lenger sørvest kan møte på hvitkledde bakketopper da den kjølige luften vil trekke sørover utover uka.

Til Nordlys opplyser Haga at det kan komme opp mot 30 centimeter snø på et døgn enkelte steder.

- Vi vet jo at Tromsø er et sted hvor bygene kan samle seg. Også i Lyngen kan man få mye snø, sier han til avisa.

Kjør da

Det vil imidlertid gjelde fjellområdene i vest, da det ikke vil være særlig nedbør i de østlige og sørlige fjellområdene.

I den anledning kommer meteorologen med en anbefaling til de som tilbringer ferien på fjellet på Vestlandet.

Haga forteller at «sommerskodde» bilister kan møte på utfordringer med å komme seg ned fra fjellet i løpet av uka.

- Det ser derimot ut til å bli mildvær igjen på lørdag og søndag, før det igjen blir kjøligere neste uke. Hvis man er så uheldig å ikke være vinterskodd bør man benytte anledningen lørdag og søndag til å komme seg ned igjen.

Fra neste uke kan det altså se ut til å bli enda mer vintervær i vest.

- Unormalt høye temperaturer

De som ikke så seg fornøyd med årets sommer og har benyttet høstferie-anledningen til å ta turen sørover på kontinentet, kan glede seg over unormalt høye temperaturer.

Et solid høytrykk over Europa gir godt over normale verdier i oktober måned, forteller Haga.

- Særlig i Spania og Sør-Europa er temperaturene godt over normalen. I Spania vil temperaturene ligge på rundt 35 til 30 grader.

Det ser ut til at godværet i Europa vil holde seg også utover neste uke, for dem som har høstferie da.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer