- VISER AT 8. MARS FORTSATT ER VIKTIG: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, om Erna Solbergs abortstandpunkt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
- VISER AT 8. MARS FORTSATT ER VIKTIG: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, om Erna Solbergs abortstandpunkt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

- En soleklar innstramming

Det mener Helga Pedersen om Erna Solbergs abortforslag. Også kvinnespesialist Gro Nylander reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere reagerer på at Erna Solberg i Dagbladet i dag sier at hun har argumentert for å endre abortloven i tråd med det mye debatterte forlsaget fra Høyres programkomité.

Les 8. mars-intervjuet med Erna Solberg her.

I politisk kvarter på NRK i dag tidlig gjorde leder Julie Brodtkorb i Høyres kvinneforum det klart at kvinneforumet er imot, og at det kommer til å bli debatt om saken på landsmøtet i mai.

- Soleklar innstramming
Også Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen reagerer.

- Dette er en soleklar innstramming av abortloven og kvinners mulighet til å bestemme over egne liv. Det er forstemmende at Høyre på nytt fremmer dette. Sammen med andre endringer, som fjerning av pappapermisjonen, fører dette norsk likestillingspolitikk mange tiår bakover. Det mest positive er at 8. mars fortsatt betyr noe, mener Pedersen.

Overlege advarer
I NRK-studio i dag var også Rikshospitalets overlege ved kvinneklinikken, Gro Nylander. Hun ba Høyre om å la abortloven være.

- La nå dette være som det har vært. Loven har fungert i 40 år, det har ikke blitt flere aborter, sier hun.

- ET STANDPUNKT VI HAR HATT I 12 ÅR: Og som jeg har argumentert for, sier Erna Solberg til Dagbladet om Høyres forslag til endring av abortloven. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- ET STANDPUNKT VI HAR HATT I 12 ÅR: Og som jeg har argumentert for, sier Erna Solberg til Dagbladet om Høyres forslag til endring av abortloven. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Høyres forslag i partiprogrammet sier at egenskaper hos fosteret ikke skal være et selvstendig grunnlag for abort etter uke 12. Dette ble vedtatt også i 2001, 2005 og 2009. I år er teksten noe endret. Begrepet «eugenisk indikasjon» er erstattet med det mer forståelige «egenskaper hos fosteret». I tillegg har partiet presisert at tilstander som ikke er forenlige med liv, skal være grunnlag for abort.

Dette står det ingenting om i dagens lovverk. Årsaken til at Høyre ønsker endringen, er ifølge helsepolitiker Bent Høye at de frykter at dagens lov sammen med framtidas teknologi, kan føre til at flere fostre velges bort. I tillegg mener de at loven sender et uheldig signal til voksne født med diverse helsetilstander.

- LA LOVEN VÆRE: Det sier overlege ved Rikshospitalets kvinneklinikk, Gro Nylander.
- LA LOVEN VÆRE: Det sier overlege ved Rikshospitalets kvinneklinikk, Gro Nylander. Vis mer