En solidaritetserklæring til det nye Ukraina

- Vårt besøk er en solidaritetserklæring. Søndagens valg er avgjørende for Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende er i Kiev sammen med sin danske kollega Matrin Lindegaard. Turen er en støtteerlæring til de nye ukrainske myndighetene i Kiev, som står overfor væpnete pro-russiske separatiser i øst, som har tatt kontroll over store deler av fylkene Donetsk og Luhansk.

Fundamental rett I et møte med den sannsynlige neste presidenten i Ukraina, Petro Porosjenko, sa Porosjenko at den norsk-danske støtteerklæringen var viktig.

- Det er folkets fundamentale rett å velge sin president, sa Poroshenko.

Han beskrev også landets enhet som enestående, til tross for at det i virkeligheten foregår en borgerkrig i de østlige fylkene Donetsk og Luhansk.

- Jeg har aldri tidligere sett en sånn enhet blant ukrainere, sa Poroshenko. Flere og flere støtter landets enhet, også i øst, fortsatte Poroshenko.

Putin har tapt Ukraina - Vi vil gjøre alt vi kan for å få tilbake Krim. Men på grunn av den russiske aggresjonen er Ukraina tapt for Russland, var den påtroppende ukrainske presidentens hilsen til sin russiske kollega, Vladimir Putin.

Brende møter på denne turen fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk. Han møter også utenriksministeren, og deltar i en grunnlovsdebatt i nasjonalforsamlingen Radaen. Brende har med seg 20 millioner kroner til parlamentet som skal brukes til innovasjon.

Et møte med den tidligere statsministeren, Julia Timosjenko, som satt tre år i fengsel på grunn av sin motstand mot den avsatte presidenten Viktor Justsjenko, ble utsatt i siste liten. Timosjenko er kandidat i søndagens presidentvalg, men anses som sjanseløs, med en oppslutning på mindre enn ti prosent på enkelte meningsmålinger.

Opptatt av Ukraina Den norske utenriksministeren har vist stor interesse for det ukrainske dramaet, og var i Kiev i vinter for å demonstrere støtte til demonstrantene på Maidan-plassen som ennå sloss mot president Viktor Justsjenko, som til slutt måtte flykte i februar.

Imorgen skal Børge Brende til Odessa ved Svartehavet. Der skal han besøke EUs opplæringssenter for ukrainske og moldoviske grensevakter, EU BAM. Besøket er en hilsen til Russland, som EU og USA mener bidrar med å organisere og inspirere til opprøret i øst. Grensa mellom Ukraina og Moldova er sensitiv på grunn av Transdnjestria republikken, som er styrt av pro-russiske separatister som vil bryte ut av Moldova.

Besøket til opplæringssenteret for grensevakter er en uttrykt politisk støtte til både Ukrainas og Moldovas enhet, og mot russisk aggresjon i nærområdene, i områder med en stor russisk befolkning, som den russiske presidenten Vladimir Putin har beskrevet som Novorossia - Nyerussland.

NESTE PRESIDENT: Utenriksminister Børge Brende er i Kiev sammen med sin danske kollega Matrin Lindegaard for å møte med Petro Porosjenko som etter all sannsynlighet blir ukrainas nye president. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
NESTE PRESIDENT: Utenriksminister Børge Brende er i Kiev sammen med sin danske kollega Matrin Lindegaard for å møte med Petro Porosjenko som etter all sannsynlighet blir ukrainas nye president. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer