Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Frankrike

- En sommer ulik noen annen

Frankrike åpner opp, men presidenten advarer mot å senke skuldrene.

PARIS: Folk samles ved elva Seine i Paris 30. mai, etter en lang nasjonal lockdown som følge av coronaviruset. Foto: BERTRAND GUAY / AFP
PARIS: Folk samles ved elva Seine i Paris 30. mai, etter en lang nasjonal lockdown som følge av coronaviruset. Foto: BERTRAND GUAY / AFP Vis mer

I en TV-sendt tale søndag kveld kunngjorde president Emmanuel Macron at Frankrike letter på en rekke coronatiltak.

- Jeg er glad for denne første seieren mot viruset, sa Macron ifølge France 24.

Helsemyndigheter sa søndag at det hadde vært ni ny coronadødsfall på sykehus i landet, samtidig som de indikerte at antall pasienter innlagt for covid-19 fortsatte å synke, skriver avisa Le Monde.

I skrivende stund ligger Frankrike på niende plass i verden med over 194 000 rapporterte smittetilfeller og er det femte landet på lista over dødsfall knyttet til viruset.

Over 29 000 franskmenn har mistet livet som følge av viruset.

- Titusener av liv er spart på grunn av vårt humanitære valg med å sette liv over økonomien, sa Macron om den omfattende nedstengningen av samfunnet.

TALE: En fransk familie ser på talen søndag kveld. Foto: Denis Charlet /AFP
TALE: En fransk familie ser på talen søndag kveld. Foto: Denis Charlet /AFP Vis mer

«Grønne soner»

Presidenten kunngjorde at fastlands-Frankrike vil bli klassifisert om «grønne soner», som betyr at kafeer og restauranter i Paris kan åpne for fullt igjen, og ikke bare på fortauet.

Det er bare de franske territoriene Mayotte i Det indiske hav og Fransk Guyana i Sør-Amerika som fortsatt er «oransje soner», med antall tilfeller som fortsatt truer med å overbelaste helsetjenester.

Kunngjøringen er en lettelse for restauranter i Pairs, etter signaler om at de kanskje måtte vente med åpning fram til 22. juni.

- Dette er begynnelsen på gode nyheter, sier restauranteier Amandine Chaignot til Le Parisien.

Macron kunngjorde også at alle skoler, unntatt videregående skoler, kan gjenåpne fra 22. juni, og at det skal åpnes for besøk på sykehjem. Fortsatt skal store ansamlinger av mennesker være forbudt, fordi som han sa, det er der den største smittespredningen finner sted.

- Vi kommer til å få noe av vår «art de vivre» (kunsten å leve) tilbake, vår smak, vår frihet. Kort sagt, vi kommer til å få Frankrike tilbake.

- Dette betyr ikke at viruset er borte og at vi kan senke skuldrene fullstendig. Sommeren 2020 vil være en sommer ulik noen annen, sa Macron ifølge BBC og Euronews.

Samtidig understreket han at man må følge med på utviklingen av pandemien for å være forberedt, i tilfelle den kommer tilbake med fornyet styrke.

- Et avvik

I den 20 minutter lange talen fra Elysee-palasset lovet den franske presidenten også å ta lærdom fra den økonomiske og helsemessige krisa, skriver Euronews.

Macron vil nå prioritere å bygge opp en sterk, suveren og rettferdig økonomi.

- Denne prøvelsen har også avslørt våre mangler, våre svakheter: Vår avhengighet av andre kontinenter for å skaffe visse produkter, vår tungvinte organisasjon, våre sosiale og territoriale ulikheter.

Han utelukket å heve skatter for å finansiere bedringen av økonomien og sa at forhandlinger pågår med fagforeninger og selskaper for å sikre at så mange jobber som mulig blir reddet.

Macrons fokus på sosial solidaritet, miljøvennlighet og forsterket nasjonal industrikapasitet er avvik fra hans tradisjonelle politikk og det klareste tegnet så langt på hvordan han planlegger å gjenoppfinne sitt politiske program for å gjenvinne støtte, skriver Politico.

Åpner grensene

Forrige uke ble det kjent at Frankrike gradvis vil begynne å åpne opp grensene for land utenfor Schengen-området.

- Åpningen vil bli gradvis og varierer basert på helsesituasjonen i hvert land, og i henhold til de ordninger som man da har blitt enig om på europeisk nivå da, sa utenriksminister Jean-Yves Le Drian og innenriksminister Christophe Castaner i en fellesuttalelse.

Statsrådene bekreftet også at det åpnes for turister fra EU-land 15. juni.

Ifølge Euronews må reisende fra Spania og Storbritannia fortsatt sitte i karantene i 14 dager.

Grensene ble stengt i midten av mars som et av flere tiltak for å begrense spredningen av coronasmitten i landet.

HELT TOMT: Frankrike opplever svært mange døde av coronaviruset. I Paris er gatene helt folketomme. Video: AP. 7. mars 2020 Vis mer

Danmark åpner for reisende

Mandag åpner Danmark grensen for reisende fra Norge, Island og Tyskland. Danske helsemyndigheter vil at alle kan bli testet for coronasmitte ved grensen etter at reisende fra Norge, Island og Tyskland får slippe inn i landet.

Det er det danske Rigspolitiet som opplyser om dette søndag. Både utenlandske turister og dansker som kommer hjem, vil bli tilbudt å frivillig la seg teste for coronasmitte ved grenseovergangene. Dette gjøres for at myndighetene lettere kan drive smittesporing dersom et nye tilfeller av coronasmitte skulle dukke opp.

Likevel er det først personer med dansk personnummer som kan benytte seg av testmuligheten.

- Våre IT-systemer er dessverre ikke klare for at vi i stor skala kan håndtere personer som ikke har et personnummer, men vi forventer å være klare med et tilbud om test til alle utenlandske turister i løpet av kort tid. Inntil videre blir det litt improvisert på Københavns lufthavn, sier direktør Anne-Marie Vangsted ved det danske testsenteret.

Norske reiseråd

I oppdaterte reiseråd forrige uke, frarådet Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Rådet gjelder fram til 20. august.

Samtidig ble det åpnet opp fro reiser til områder i Norden som faller innenfor smittekriterier fastsatt av Folkehelseinstituttet.

- Finland, Island og Danmark, Færøyene og Grønland er derfor unntatt fra reiserådet fra og med 15. juni. Store deler av Sverige faller imidlertid ikke innenfor disse kriteriene, og det åpnes derfor ikke opp for reiser til og fra disse områdene nå, står det på regjeringens nettside.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!