- En sorg som ikke er til å bære

Familien til drepte Johanne Z. Ihle-Hansen beskriver henne som klok, reflektert, og nysgjerrig på livet og samfunnet.

BLE DREPT: Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept lørdag. Denne uka er Sandvika videregående skole åpen for alle som ønsker å skrive i minneboka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE DREPT: Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept lørdag. Denne uka er Sandvika videregående skole åpen for alle som ønsker å skrive i minneboka. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

På et bord i området av skolebygget som omtales som «hjertet av Sandvika», står et bilde av 17 år gamle Johanne Z. Ihle-Hansen.

Tirsdag neste uke skulle hun begynne i 2. klasse på medier- og kommunikasjonslinja på Sandvika videregående skole. Slik ble det ikke.

Lørdag ble hun funnet skutt og drept i sitt eget hjem på Eidsmarka. Broren, terrorsiktede Philip Manshaus (21), er siktet for drapet.

- Elsket datter

Familiens bistandsadvokat Elisabeth Hagen opplyser at familien ønsker å formidle disse tanker og refleksjoner om Johanne i de vanskelige og kaotiske dagene de opplever nå:

«Johanne var en elsket datter. Klok, reflektert, nysgjerrig på livet og samfunnet. En jente med mange fremtidsplaner. Omsorgsfull, kjærlig og hjemmekjær. En flott 17-åring på full fart fram i livet. Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære».

«Johanne er fratatt sin fremtid og tanken på alt hun ikke får oppleve gir oss en sorg som ikke er til å bære».

«Vi er takknemlige for den omtanke, støtte og omsorg vi har fått fra venner og familie, fra naboer, skole og medelever», sier familien videre i uttalelsen.

BLOMSTER: På åstedet der 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet drept lørdag kveld, og mange har lagt ned blomster utenfor huset. Video: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Tungt

- Det er tungt. Vanskelig å beskrive. Det er sjokk, og ja ... Rart, sier elevrådsleder Jakob Lie Tønnesen (16) til Dagbladet.

Han skulle begynt på samme trinn som 17-åringen og var på skolen tirsdag formiddag for å skrive noen minneord.

ELEVRÅDSLEDER: Jakob Lie Tønnesen har skrevet i minneboka tirsdag. Foto: Privat
ELEVRÅDSLEDER: Jakob Lie Tønnesen har skrevet i minneboka tirsdag. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at flere fra Ihle-Hansens klasse har vært innom kondolanserommet på skolen tirsdag. Han sier også at skoleledelsen har vært veldig behjelpelige.

Flere venner av Ihle-Hansen har tatt kontakt med elevrådslederen.

SE TV: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept lørdag. Rektor ved skolen hun gikk på, forteller at elevene er i sjokk og sorg etter hendelsen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Jeg har vært med noen venner og de snakket ut om det som hadde skjedd, hva de følte og tenkte, sier Tønnesen.

Vennene beskriver 17-åringen som samfunnsengasjert og at hun var opptatt av politikk.

- Folk beskriver henne som engasjert. Hun var veldig flink til å få med seg folk, som egentlig ikke ville, på gruppeprosjekter. Hun var i stand til å få de uengasjerte med seg, og resultatet ble alltid bra, sier Tønnesen, som selv ikke kjente Ihle-Hansen.

Slik beskriver han stemninga på minnestunden:

- Det er mest sjokk. Sjokket preger oss. Folk sliter med å forstå at det i det hele tatt er mulig at ei 17 år gammel jente på skolen har blitt drept.

Ifølge Tønnesen fikk elevene vite at det var Johanne Ihle-Hansen som hadde blitt drept da mediene gikk ut med navnet hennes søndag ettermiddag. Etter dette fikk de beskjed fra skolen om at det skulle opprettes en kondolanseprotokoll.

- Raus og lojal

Flere elever har skrevet minneord om 17-åringen i kondolanseprotokollen.

De første medelevene som skrev minneord i protokollen, takket blant annet for å ha ha fått gjort skoleoppgaver sammen med henne og for at hun var en venn.

Rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve beskriver overfor Dagbladet Ihle-Hansen som flink og hyggelig.

- Lærere som kjente henne, beskriver henne som en skoleflink, motivert, hyggelig, raus og lojal ung jente.

- Hendelsen er brutal og preger oss alle. For oss er dette vondt og vanskelig. Derfor har vi åpnet skolens dører og ønsker alle velkommen til minnestund i ro og fred eller sammen med andre, sier rektoren.

Lokalsamfunn i sjokk

Drapet har etterlatt seg et lokalsamfunn i sjokk. Da Dagbladet var i Bærum mandag, var det lagt ned blomster og tent lys utenfor huset der 17-åringen ble drept.

Politiet vil foreløpig si lite om hvordan de mener drapet i boligen i Bærum skjedde. Den foreløpige obduksjonsrapporten, som kan være med på å fastslå dødsårsak og dødstidspunkt, er foreløpig ikke ferdigstilt.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby har tidligere uttalt til Dagbladet at de ikke kjenner til motivet for drapet.