- En spansk krigserklæring

Ydmykete marokkanske soldater ble sluppet fri etter å ha blitt tatt til fange i morgentimenes massive militærangrep. Et titall spanske elitesoldater og fem krigsskip vokter miniøya. - Vi vil handle, truer Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanias aksjon mot marokkanske soldater på den omstridte øya Perejil er det samme som en krigserklæring, hevder lederen for et av partiene i Marokkos koalisjonsregjering.

- Man kan ikke løse dette problemet med geværild. Dette er en krigserklæring og en feil, sier Majubi Aherdan, tidligere forsvarsminister og leder for National folkebevegelse (MNP).

- Spania har glemt at Marokko er et uavhengig land, sier han og legger til at forbindelsene til Spania må brytes.

En pressemelding fra det spanske statsminister-kontoret informerte om følgende i 08-tida:

- Den spanske regjeringa har funnet det nødvendig å utføre en utkastelse av den marokkanske tilstedeværelsen på Perejil.

Den svært overraskende militæraksjonen ble utført i 06.15-tida norsk tid. Spanjolene har hele tiden sagt at de ønsket en diplomatisk løsning på disputten over den vesle øya 200 meter utenfor Marokko. I stedet angrep de med marineenheter, spesialstyrker på bakken og krigsfly. Elitestyrkene ble bistått av helikoptre, F-18 jagerfly og fem krigsskip.

De seks marokkanske soldatene ble tatt til fange og brakt til den spanske enklaven Ceuta fem kilometer fra øya. Etter noen timer kom de luskende tilbake over grensa til Marokko. Ingen kom til skade under operasjonen som ble utført etter konsultasjoner med FNs sikkerhetsråd og Spanias allierte. Den spanske kongen og alle politiske partier ble også holdt underrettet.

- Vi oppnådde ikke tilfredsstillende resultater med våre diplomatiske framstøt, forklarer utenriksdepartementet.

Striden startet forrige torsdag da 12 marokkanske soldater gikk i land på øya og hevet flagg og satte opp telt. Spania erklærte raskt at det ikke kom på tale å gi fra seg øya som har tilhørt dem siden 1668, og sendte krigsskip til området - selv om de ikke har hatt folk på øya på 40 år. I dag ankom et femte skip, fregatten Castilla, for å markere spansk styrke utenfor den nordafrikanske kysten.

I går kveld ble Spanias Marokko-ambassadør kalt hjem, men landenes utenriksministre fastholder fortsatt at de ønsker en diplomatisk løsning på øy-krangelen. Det er ventet at den spanske forsvarsministeren vil kommentere aksjonen i løpet av onsdagen.

- Vi bekrefter at aksjonen har funnet sted, og vi vil ikke la være å handle, sier en marokkansk myndighets-topp til nyhetsbyrået AP.

Offisielt har Marokko forklart soldatenes øyopphold med at de ønsker å overvåke et viktig område for å bekjempe terrorisme og hindre illigal innvandring. EU og NATO stiller seg bak Spanias suverenitetskrav, mens de 22 landene i Den arabiske ligaen støtter Marokkos krav. Øyas status har vært omstridt siden det spanske protektoratet endte i 1956. Spania hevder at de har en avtale med Marokko om at ingen skal ha militær tilstedeværelse på øya.

Mens diplomatiet går på høygir, har et titall spanske soldater inntatt sine posisjoner rundt Perejil. To soldater går patruljer, mens de fem krigsskipene kontrollerer farvannet. Teltene som ble satt opp av marokkanerne står tomme, melder AP.

De spanske enklavene Ceuta og Meililla som ligger i området, har 130 000 innbyggere. Luftvern-artilleri og elitestyrker skal ha blitt sendt til Ceuta etter Perejil-striden.

STRIDENS HOLME: To marokkanske gutter kikker på den omstridte øya Perejil. I går var fire soldater synlig der ute da de tok i mot forsyninger fra en av marinens lettbåter. To små marokkanske flagg vaiet i vinden.
ØYLIV: En marokkansk soldat spaserte utenfor teltet sitt i går. Oppholdet ble ikke langvarig.
SIKKER PÅ SEIER: Spanske marinesoldater ankommer Ceuta med forsyninger etter at kollegene dere tok tilbake Perejil.
<B>YDMYKENDE HJEMTUR: De marokkanske soldatene blir eskortert til grensa etter flere timers fangenskap.
<B>VISER MUSKLER: Spanjolene har fem krigsskip som patruljerer rundt miniøya.
- DETTE ER VÅR ØY: Soldatene fjernet de marokkanske flaggene og heiste to spanske i dag tidlig.