FAVORITT: Jonas Gahr Støre vil ikke si at han ønsker seg jobben som partileder. Men han er soleklar favoritt. Foto: Torbjørn Berg
FAVORITT: Jonas Gahr Støre vil ikke si at han ønsker seg jobben som partileder. Men han er soleklar favoritt. Foto: Torbjørn BergVis mer

- En spennende og krevende jobb

Alt tyder på at Jonas Gahr Støre tar over som leder av Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det å være leder av et parti i Norge, som er på Stortinget, er etter min mening en spennende jobb. Fordi det tar demokratiet på alvor. Det er sånn vi har organisert samfunnet vårt, sier Jonas Gahr Støre.

Talte til årsmøtet Få timer etter at det ble klart at Jens Stoltenberg blir ny leder for NATO, holdt Støre hovedtalen på årsmøtet til Oslo Arbeiderparti. Her snakket han om den politiske situasjonen og Arbeiderpartiets politikk framover — med fokus på tema som klima, miljø, helse og eldreomsorg.  

Men selv om han nå er soleklar favoritt til å overta som partileder, handlet ikke ett ord i talen om hva som kan skje med partiledelsen når Stoltenberg flytter til Brussel.

- Jeg kommenterer ikke det spørsmålet. Jeg har vært opptatt av å være engasjert i politikk, så er jeg godt fornøyd med det nivået jeg er på nå, sier Støre til Dagbladet.  

Mulig avklaring før sommeren På mandag skal Arbeiderpartiets sentralstyre og landsstyre ha ekstraordinære møter for å drøfte hvordan prosessen fremover skal håndteres. Blant annet må det tas stilling til om den nye partilederen skal velges på et ekstraordinært landsmøte, eller om nestleder Helga Pedersen skal fungere som partileder fram til det ordinære landsmøtet neste vår.

Mye tyder på at Støre blir valgt til leder på et ekstraordinært landsmøte allerede før sommeren, mens valg til øvrige tillitsverv utsettes til landsmøtet neste år. Stoltenberg begynner i sin nye jobb 1. oktober.

- Kan ikke klone Jens I går fikk Stoltenberg nærmest unison hyllest for arbeidet han har gjort som partileder. Men Støre mener Arbeiderpartiets nye leder godt kan være en annerledes ledertype.

- Jeg tror ikke det er riktig å tenke at den neste lederen skal være en klone av den forrige. Mennesker er forskjellige, sier han, og fortsetter:  

- Nå skal ikke jeg lage kravlista på hva valgkomité og sentralstyre skal forvente av en ny kandidat. Men det viktige grunnprinsippet er å klare å utløse kreftene i et demokratisk parti, som ikke bare kan ledes av én person, men som må ledes av tillitsvalgte over hele landet. Og som sørger for at vi kan gjøre hverandre gode. Å lede og drive et stort parti er ikke en enmannsjobb. Det handler om å få til det store lagspillet.

Vanskelige oppgaver Støre har tidligere være både utenriksminister og helseminister, og er for tiden Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann. En rekke journalister prøvde seg i går med forskjellige spørsmålsformuleringer; men ingen klarte å få Støre til å si at han har lyst på partilederjobben. Men den som tar over etter Stoltenberg får store sko å fylle, mener han.

- I politikk så er ingen uerstattelige. Det har Jens Stoltenberg pleid å minne om, og det er klokt. Men det er ikke noe tvil om at en så markant leder etterlater seg et tomrom. Og så er det en veldig krevende jobb. I politikken er de lette oppgavene løst — det er de vanskelige oppgavene det handler om, sier Støre.