- En sperre å skulle løpe ute i hijab

Fairuz Syed Ahmad kom til Norge i 2002. Hun hadde alltid elsket å løpe - men her til lands var det «ingen» som løp med hijab.

USIKKER: Fairuz Syed Ahmad var lenge sjenert og usikker etter hun kom til Norge. Det hindret henne i å gjøre det hun liker best. Foto: Privat.
USIKKER: Fairuz Syed Ahmad var lenge sjenert og usikker etter hun kom til Norge. Det hindret henne i å gjøre det hun liker best. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Sol, regn, vind eller snø - Ahmad løper uansett.

Lett til fots springer hun i marka i Fredrikstad. Hun deltar på maraton og andre aktiviteter.

På hodet har hun en hijab hun bærer med stolthet, der hun løper gjennom skog og mark.

Slik har det ikke alltid vært.

___________

Fairuz Syed Ahmad (40) kom til Norge fra Malaysia som 19-åring.

Hun hadde alltid vært ei aktiv jente som elsket å røre på seg.

I hjemlandet drev hun med en rekke ulike aktiviteter. Hun løp støtt og stadig. Men da hun kom til Norge i 2002, var det ingen andre kvinner å se som løp med hijab. Dette satte en personlig stopper for den malaysiske kvinnen.

Usikkerhet

Tanken på å løpe fritt i den norske, friske naturen lå fristende og nært i Ahmads hjerte i mange år. Usikkerheten og redselen holdt henne imidlertid fra det.

- Jeg hadde aldri sett noen løpe med hijab i Norge. Jeg følte jeg ville bli den eneste som gjorde det. Det føltes ubehagelig og flaut å skulle skille seg ut. Jeg turte ikke det, sier Ahmad til Dagbladet.

14 år seinere, i 2016, lar hun seg likevel overtale til å bli med på «Borredalen rundt» i Fredrikstadmarka - et løp som har blitt arrangert hver tirsdag fra april til oktober i over 50 år.

Det snudde om på alt.

Ahmad innså fort at nesten ingen brydde seg om at hun løp med hodeplagg. I stedet ble hun tatt varmt imot.

- Løpingen har gjort meg kjent med mange jeg ellers aldri ville ha møtt. Den har gjort meg til en del av lokalmiljøet, og det lokale løpemiljøet, sier hun fornøyd.

For noen år siden var hun fylt med usikkerhet og vonde følelser. I dag springer hun med venner, i grupper eller alene - og trives godt med det.

Ahmad fortalte historien sin til Fredriksstad Blad først.

LØPEGLAD: Fairuz Syed Ahmad løper rett som det er, og deltar på mange ulike maraton. Slik har det ikke alltid vært. Foto: Privat.
LØPEGLAD: Fairuz Syed Ahmad løper rett som det er, og deltar på mange ulike maraton. Slik har det ikke alltid vært. Foto: Privat. Vis mer

Tro på seg selv

- Før var jeg sjenert og usikker. Det var en sperre for meg å skulle løpe ute i hijab. Jeg så ingen andre som gjorde det.

Ahmad forteller at hun hadde lite tro på seg selv, og at hun heller holdt seg inne.

Etter hvert våget hun å løpe med et par venninner, som så overtalte henne til dette årlige Borredalen-løpet - en runde på 5,5 kilometer.

Det vekket spiren i Ahmad på ny. Hun brøt mange personlige barrierer den dagen.

- Etter dette var det ingen vei tilbake. Å tro på meg selv og å bry meg mindre om hva folk syntes, har hjulpet meg til å tørre løpe offentlig.

Ahmad ble kjapt en del av løpemiljøet og begynte å løpe Borredalen-runden årlig. Hun føler hun ble tatt imot med åpne armer.

Føler seg stolt

I 2019 ble Ahmad en del av Fredrikstad IF etter å ha debutert som maratonløper. Det har vært nøkkelen til at hun har forbedret sin fysiske form og hennes prestasjoner i løpekonkurranser, sier hun.

- Men jeg er en 40 år gammel mosjonist. Jeg er på ingen måte en god løper i toppsjiktet - bare en blid og glad en, ler hun.

40-åringen sier til Dagbladet at hun føler seg stolt av hvordan hun kler ser når hun løper, og hun får ikke noe inntrykk av at det er sjenerende for andre.

- Mange lurer jo på om det ikke er fryktelig varmt å være fullt påkledd, og det er jeg jo til tider - spesielt i sommerhalvåret. Men jeg kommer fra et tropisk land og er vant til varmen, kommenterer hun.

Ønsker å være et forbilde

Ahmad bor i Fredrikstad sammen med sin mann og fire barn. Hun var hjemmeværende til hun var 34 år gammel, men har de siste åra jobbet på en intensivavdeling.

Hun er svært fornøyd med hvordan livet har utartet, og sier løpingen er en stor del av tilfredsheten hun føler på.

- Nå ønsker jeg å være et godt forbilde for andre muslimske kvinner og jenter med hijab som vil drive med idrett, men som kanskje ikke tør å skille seg ut. Stol på deg selv og våg å være, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer