Kronprins Haakon

- En spesiell tid

Kronprins Haakon er på sin første offisielle utenlandsreise siden før pandemien og håper verden snart blir mer normal igjen.

Kronprins Haakon på besøk i Sikkerhetsrådet i FNs hovedkvarter i New York. Video: Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Kronprins Haakon kom mandag til FNs hovedkvarter i New York. Det er den første offisielle utenlandsturen hans siden pandemien stengte verden i mars 2020. Siden den gang har ikke kronprinsen kunnet reise rundt i verden og fremme norske interesser.

Dagbladet treffer ham sammen med annen norsk presse inne i det historiske møterommet til Sikkerhetsrådet. I januar i år fikk Norge en plass ved bordet i det mektige organet, og i januar neste år tar Norge over presidentskapet.

I USA: Kronprins Haakon er på sin første offisielle utenlandsreise siden pandemien begynte. Her besøker han Sikkerhetsrådet hvor Norge overtar presidentskapet i januar 2022. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Kronprins Haakon er på sin første offisielle utenlandsreise siden pandemien begynte. Her besøker han Sikkerhetsrådet hvor Norge overtar presidentskapet i januar 2022. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Ønsker normale tider

- Hvordan har kronprinsen opplevd denne pandemien, og ikke kunne reise rundt i verden på samme måte som vanlig og fremme norske interesser?

- Dette er den første offisielle utenlandsreisa jeg har vært på siden pandemien startet. Det er litt fint å være i gang igjen. Samtidig er det litt utfordringer, og det er ikke helt over ennå dessverre. Jeg føler nok ganske likt som mange andre. Dette har vært en spesiell tid, og nå håper vi at vi snart kan være i gang igjen som normalt, sier kronprins Haakon på spørsmål fra Dagbladet.

Til tross for den nye omikron-varianten av coronaviruset og høye smittetall i Norge, velger kronprinsen å gjennomføre turen sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energiminister Marte Mjøs Pedersen (Ap).

Turen har vært planlagt i lang tid, og det er Utenriksdepartementet som tok vurderingen om å gjennomføre turen samtidig som Norge igjen innfører coronarestriksjoner.

- To viktige hensyn

- Vurderingen er gjort i samarbeid med både norske og amerikanske helsemyndigheter. Det er slik at vi også har redusert noe av programmet, blant annet mottakelser med mange mennesker for å være forsiktige. Men helt beskyttet er man jo aldri. Det er et noe annet program et det vi opprinnelig la opp til, sier Huitfeldt til norsk presse.

I FN: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (t.v.), kronprins Haakon og FN-ambassadør Mona Juul sammen i salen hvor Sikkerhetsrådet samles. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
I FN: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (t.v.), kronprins Haakon og FN-ambassadør Mona Juul sammen i salen hvor Sikkerhetsrådet samles. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

- Det er en avveining mellom to viktige hensyn. Det gjelder å passe på at vi ikke sprer viruset, samtidig er dette en reise som er blitt planlagt lenge, og som har et viktig innhold. Vi lytter jo da til Utenriksdepartementets råd og vurderinger, sier kronprins Haakon.

Både kronprinsen og utenriksministeren er påpasselig med å holde den anbefalte avstanden innendørs.

- Vi er ikke i samme kohort, forklarer Huitfeldt når fotografene vil ha dem til å stå litt nærmere hverandre.

Kronprins Haakon fikk blant annet møte FNs generalsekretær António Guterres og delta på et FN-møte om beskyttelse av barn i krig og konflikter.

TRIST: Kronprins Haakon sier det er veldig trist å høre om Willochs bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer

Han skryter av innsatsen til Norge så langt som medlem i Sikkerhetsrådet.

- Utenriksministeren har satt sammen et utrolig kompetent og dyktig team. De som jobber med dette i Utenriksdepartementet er kjempeflinke. Dette er en viktig del av FNs arbeid. Gjennom den breie kompetansen har vi ganske mye å bidra med inn i Sikkerhetsrådet. Det kommer også til å vise seg nå neste måned med formannskapet hvor Norge får en enda mer sentral rolle. Jeg er imponert over det arbeidet som er lagt ned, sier kronprinsen.

TRAVELT: Utenriksminister Anniken Huitfeldt og kronprins Haakon er på besøk i USA. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TRAVELT: Utenriksminister Anniken Huitfeldt og kronprins Haakon er på besøk i USA. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Drev valgkamp

Selv spilte han en viktig rolle i Norges valgkamp, som foregikk i flere år innad i FN, for å bli valgt til en plass i Sikkerhetsrådet.

- Kronprinsen driver ikke valgkamp som meg, men han var veldig viktig i valgkamp for å få Norge inn i Sikkerhetsrådet. Nå sitter vi her, og det er viktig, sier Huitfeldt.

Selv om programmet ble noe nedskalert, er det likevel temmelig fullstappet for kronprins Haakon når han er på besøk i New York og Washington D.C. denne uka. Foruten FN-delen av programmet, skal kronprinsen delta på flere arrangementer for å fremme norsk næringsliv og kultur.

I Washington D.C. skal han også delta på møter med framtredende amerikanske politikere som den demokratiske senatoren Angus King, den republikanske senatoren Lisa Murkowski og den demokratiske speakeren Nancy Pelosi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer