- En spesiell type menn føler seg truet av vår framgang

- Jeg er direkte skuffet over menn i min egen generasjon som ofte ser på karrierekvinner som en trussel. De tiltrekkes ofte av slike kvinner privat, men klarer sjelden å leve sammen med dem, sier tidligere leder av Forbrukerrådet, Kristin Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kristin Moe (44) lever alene med sønnen Patrick, men i 20 år har hun spilt ball med de store gutta i norsk samfunns- og næringsliv. Og for mange er hun prototypen på karrierekvinnen som synes å lykkes på de fleste områder i livet.

Siden hun ble formann i Asker Høyre og leder av kommunens likestillingsråd som 22-åring har karrieren pekt en vei: oppover. Både privat og på jobben har hun stort sett vært omgitt av mektige menn. Men ifølge Kristin er ikke disse herrene de letteste å leve med:

- Både jeg og andre kvinner i forretningslivet møter ofte en spesiell type menn som føler seg truet av vår framgang. Det er forferdelig synd, for vi har ikke andre behov enn vanlige kvinner. Men resultatet blir at disse mennene søker seg til jenter med mindre erfaring og kunnskap, slik at de kan komme hjem om kvelden som helt.

Alenemor

Kristin Moe mener det ikke er tvil om at mannen i dag har spilt fallitt på flere områder, og at mange ikke er i stand til å takle et endret kjønnsrollemønster.

- Jeg tror årsaken er menns manglende evne til å ta inn over seg ting de ikke liker. De er ofte styrt av sin egen vilje og mangler evnen til å ta signaler på den måten kvinner kan. Derfor blir mange menn tatt fullstendig på senga når for eksempel ekteskapet går til helvete.

Det siste året har Kristin Moe vært alenemamma for sønnen Patrick, og hun vet at mange bak hennes rygg har spekulert på hvorfor.

- Der og da var det ikke et bevisst valg fra min side å leve alene. Jeg har et idealistisk syn på det å være en familie. Men det kan også være mye bråk i et forhold, og da kan det være like bra å leve alene.

- Blir mobbet

Hun mener å se en tydelig tendens til at samtidig som flere og flere kvinner kommer på offensiven i yrkeslivet, står mannen fremdeles på sidelinjen på hjemmearenaen.

- Kvinner dominerer stort sett på hjemmebane. Og særlig ved ekteskapsbrudd blir derfor mannen den store taperen.

Den private sfæren blir stadig mer viktig i vårt samfunn, alle trenger vi omsorg, og menn mer enn noen andre, sier Kristin, som tror det er viktig at menn ser mulighetene som ligger i at kjønnsrollene endres. Hun tror at mange menn ikke føler seg vel i den historiske mannsrollen, og at de derfor vil føle det befriende å kunne bryte med tradisjonelle forventninger.

- Patetisk

- Det er flott når menn velger å ta omsorgspermisjon, men i visse miljøer i dag blir mange rett og slett mobbet for at de skal «hjem for å leke mamma». Spriket mellom menns oppfatning av samfunnet, og slik det faktisk er blir bare større og større. Mange menn tviholder på noe som ikke lenger er der, og det bekymrer meg virkelig.

Kristin Moe synes det blir patetisk når menn i næringslivet utlever sin maskulinitet ved å gå til innkjøp av flere-tusen-kubikks motorsykler og drar på fysiske gutteturer.

- De har ulike måter å kompensere på. Menn er sammen på en mer materialistisk og fysisk måte enn kvinner. Mange drar på fotballkamp og drikker seg fulle, mens andre drar på tøffe gutteturer, for eksempel i regi av Spetalen Reisebyrå, ler Kristin. Hun sikter til Øystein Stray Spetalens kompistur til Middelhavet, der resultatet ble brukne ribbein, skiveprolaps og hjernerystelser.

Kristin Moes beskjed til gutta er klar:

- Ta følgene av den utviklingen samfunnet tar, ikke tvihold på den tradisjonelle, maskuline mannsrollen og snakk med oss kvinner for å finne ut hva vi tross har til felles og hva som er styrken i forskjellene. Og det viktigste av alt: Kvinner vil fortsatt ha menn, men sørg for å utvikle deres egen mannsrolle i takt med samfunnsutviklingen.

<B>ALENEMOR: </B>Kristin MOe og sønnen Patrick på vei hjem fra barnehagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer