RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer

- En spesielt vakker tale, du får lyst til å klippe ut de siste strofene og legge dem på Facebook

Retorikkstipendiat er imponert over Kong Haralds tale på egen hagefest. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kongeparet holdt fest i Slottsparken i dag. Kong Harald holdt en tale som har spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier (talen ligger nederst i artikkelen, journ.anm.).

Og det er ikke tilfeldig, skal man tro retorikkstipendiat Trygve Svensson.

- Kongen var helt konge. Det var både proft og poetisk, sier Svensson, som er tilknyttet Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

- Dette er enda et bevis på at hoffet ikke leker taleskriving. De har jobbet veldig seriøst med det i flere år, og det merker man når man ser nyttårstalene. Du må tilbake til 2012, da de hadde det merkelige Aragorn-eksempelet fra Ringenes Herre. Det er det siste eksempelet på dårlig taleskriving fra hoffet. Men dette er en spesielt vakker tale, du får lyst til å sitere den, du får lyst til å klippe ut de siste strofene og legge dem på Facebook.

Rød tråd i kongehusets historie

Han påpeker at det går en rød retorisk tråd i kongenhusets historie.

- Helt fra 1928 da Hornsrud-regjeringen ble innsatt og kongen sa de berømte ord: «Jeg er også kommunistenes konge.» Kongehuset i Norge har alltid prøvd å favne alle. Også grupper som er i konflikt, eller som det finnes en uro rundt.

Ikke bare nye kulturer er en del av kongens «vi», han tar også opp seksualiteter i talen.

<strong><b>
        IMPONERT:</strong> </b>Trygve Svensson, stipendiat ved Institutt for informasjons- og mediekunnskap ved UiB.&nbsp;
IMPONERT: Trygve Svensson, stipendiat ved Institutt for informasjons- og mediekunnskap ved UiB.  Vis mer

- Jeg leser denne talen som et langsiktig prosjekt for hoffet. De snakker om nye kulturer, men også seksualiteter som er gamle som menneskeheten selv, men som er nye som likestilte.

Han trekker fram linjene: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre».

- Du kan smake de «slike gutter det vil gamle Norge ha»-linjene, fra «Gymnastikkmarsj» fra 1899, som er en gammel urnorsk sang. Han tar en tone fra den og reformulerer det. Hva som er det norske er jo gjenstand for kontinuerlige forhandlinger. Er det ett sted kongehuset har en virkning, er det i formuleringen av hva som er det norske. Og der er de viktige.

Kan brukes av andre som vil lære talekunst

Han mener mange har noe å lære av talen.

- Folk som skal holde tale for en organsiasjon, bedrift, eller hagefest, kan gjerne lese denne. De må være klar over at de ikke skal holde tale for hele nasjonen, men bare en gruppe. Men de kan lære bruken av kontraster, hvordan han hopper fra det ene til det andre. Og bildene han skaper i hodene våre: «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.»

Talen er hva man i retorikken kaller en epideiktisk tale - en leilighetstale, altså noe man gjør i fest eller begravelse, sier Svensson, men den har et ekstra nivå.

- Egentlig er det en dypt politisk tale på grunn av at den formulerer hva Norge handler om såpass tydelig og inkluderende. Som retoriker Eirik Vatnøy har påpekt i en artikkel - om en langt dystrere kontekst - kan en epideiktisk tale godt fungere politisk, som da Jens Stoltenberg talte etter 22.7.

Teksten er samlende, påpeker Trygve Svensson.

- Kanskje noen vil innvende at Kongen burde hatt inne en setning om at vi samler oss om verdi a, b eller c - men egentlig tror jeg det er fint akkurat slik som det er, for Kongen VISER verdiene gjennom å bilder og eksempler som gjør at «vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk.»

Her er Kong Haralds tale i sin helhet, som referert på Kongehuset.no.

Stortingspresident,

Statsminister,

Høyesterettsjustitiarius,

Etter at vi gjennom mange år har reist rundt i det meste av landet, er det veldig hyggelig å få være vertskap for representanter fra hele Norge!

Hjertelig velkommen til oss, alle sammen!

Dere som er samlet her utgjør bredden av det Norge er i dag.

Så hva er Norge?

Norge er høye fjell og dype fjorder. Det er vidder og skjærgård, øyer og holmer. Det er frodige åkre og myke heier.

Havet slår mot landet fra nord, vest og syd.

Norge er midnattssol og mørketid. Det er både harde og milde vintre. Det er både varme og kalde somre.

Norge er langstrakt og spredt bebodd.

Men Norge er fremfor alt mennesker.

Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria.

Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden.

Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.

Nordmenn er unge og gamle, høye og lave, funksjonsfriske og rullestolbrukere. Stadig flere er over hundre år. Nordmenn er rike, fattige og midt i mellom. Nordmenn liker fotball og håndball, klatrer fjelltopper og seiler – mens andre er mest glad i sofaen.

Noen har god selvtillit, mens andre sliter med å tro på at de er gode nok som de er.

Nordmenn jobber i butikk, på sykehus, på oljeplattform. Nordmenn arbeider for at vi skal være trygge, arbeider med å holde landet rent for søppel, og leter etter nye løsninger for en grønn fremtid. Nordmenn dyrker jorda og driver fiske. Nordmenn forsker og lærer bort.

Nordmenn er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.

Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.

Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.

Med andre ord: Norge er dere.

Norge er oss.

Når vi synger «Ja vi elsker dette landet», skal vi huske på at vi også synger om hverandre. For det er vi som utgjør landet. Derfor er nasjonalsangen vår også en kjærlighetserklæring til det norske folk.

Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

At vi skal bygge dette landet videre – på tillit, felleskap og raushet.

At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk.

At Norge er ett.

Igjen – varmt velkommen til oss – jeg håper vi får en fin stund sammen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer