En spiral av hevn

Kampene mellom israelere og palestinere likner mer og mer på en åpen krig. I går gikk israelske F-16-jagerfly tilangrep på palestinske sivile mål på Vestbredden og i Gaza. Det er første gang Israel tar i bruk slike fly i den pågående konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har Israel begrenset seg til helikoptere, kanonbåter og artilleri i sine militære aksjoner. Flyene gikk i går til angrep mot offentlige palestinske bygninger, som politistasjoner, fengsler og guvernørkontorer, ifølge britiske BBC.

Blodig fredag

En av de aller blodigste dagene i konflikten begynte med at en 20 år gammel palestiner sprengte seg selv i lufta utenfor et butikksenter i den israelske kystbyen Netanya. Han tok seks israelere med seg i døden og såret 100, blant dem flere barn.

Organisasjonen Hamas påtok seg ansvaret. Aksjonisten var Mahmud Ahmad Mahmud Marmash, en 20 år gammel snekker fra Tulkarem på Vestbredden.

En talsmann for Hamas hevdet at tre andre unge menn er klare for nye selvmordsaksjoner. Men Hamas var så vidt ferdig med feiringen av bombeaksjonen før de israelske flyene gikk til hevnangrep både mot Ramallah og Nabulus. Da angrepene var over, var minst ni palestinere drept og nær 50 skadd.

Hevnspiral

De palestinske selvstyremyndighetene var raskt ute og fordømte bombeaksjonen og sa det er galt å ramme sivile, enten de er israelere eller palestinere.

Men Israel holder Yassir Arafat ansvarlig for voldsaksjonene, og hevnen kom umiddelbart. En av Arafats livvakter var blant de drepte.

Nok en omdreining

Spiralen av hevnaksjoner gjorde med andre ord nok en blodig omdreining i går, og flere vil komme. Israel har store vanskeligheter med å beskytte seg mot unge menn som ønsker å sprenge seg selv i lufta, og israelerne krever hevn hver gang.

Israels regjering hevder den avpasser maktbruken, men den palestinske analytikeren Mahdi Abdul-Hadi er ikke enig:

- Sharon er general. Han har startet en krig mot palestinerne, sa han i går, ifølge NTB.