- En spøkelsesby

1,9 millioner har flyktet fra Gustav på sørkysten av Louisiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så mange som 1,9 millioner mennesker er nå på flukt fra orkanen Gustav. Det opplyser politiet i byen, skriver den lokale avisa The Times-Picayune.

Politiinspektør Mike Edmonson sier at etter de rapportene han har fått, har mellom 90 og 95 prosent av beboerne på kysten av Louisiana, inkludert i New Orleans, forlatt hjemmene sine.

- Mer enn 200 000 har forlatt New Orleans-området. Det er ikke de samme tallene vi så under orkanen Katrina, fordi folk har forlatt området enda tidligere og kommet ordren om evakuering i forkjøpet, forklarer Edmonson.

Ifølge nyhetsbyrået AP er Edmonson svært fornøyd med at så mange har forlatt byen, og sammenligner New Orleans med en spøkelsesby.

Fengsler og sykehus tømt

Samtidig er det fremdeles noen som er i området, og guvernør Bobby Jindal fortsetter å oppfordre disse til å evakuere.

- Nå er det på tide å komme seg unna der det kan bli skader. Det er fremdeles tid til å evakuere. Ta denne orkanen seriøst. Evakuer, oppfordret han på en pressekonferanse tidligere søndag.

Evakueringen er allerede den største i delstatens historie.Rundt 15 000 sykehuspasienter er blitt evakuert til mer sentrale områder i Louisiana, ifølge Cheryl Michelet, som er talsperson for helse- og sosialdepartementet. 115 sykehjem skal evakueres, og tidligere søndag hadde allerede 84 av dem evakuert. Også 8200 fanger er blitt flyttet til andre fengsel før orkanen.

- EN SPØKELSESBY: New Orleans og mange flere steder på kysten av Louisiana er evakuert før orkanen Gustav. Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX
- EN SPØKELSESBY: New Orleans og mange flere steder på kysten av Louisiana er evakuert før orkanen Gustav. Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Det er imidlertid et antall mennesker som velger å bli igjen i byen, på tross av myndighetenes kraftige advarsler. De har truet med arrest, satt opp tusenvis av busser og advart om at de som er igjen, ikke vil bli reddet.

- Mange eldre vil ikke dra

Ifølge Reuters er det om lag 10 000 mennesker igjen i New Orleans. The Times-Picayune har snakket med noen av de som velger å bli igjen i det evakuerte området.

- Vi er herfra, og vi har vært gjennom (orkanen) Betsy, vi har vært gjennom Andrew, og vi bare håper på det beste. Det er alt man kan gjøre, sier Dale Blanchard, en sukkerbonde fra området nord for Morgan City.

Han kommer rett fra kirken sin, der nesten alle av de 75 personene som tilhører kirken har ignorert evakueringen.

- Det er mange eldre mennesker som forsøker å bli igjen. Mange av de yngre menneskene drar, sier 24 år gamle Austin Fotenot, som er en av de unge som valgte å bli igjen i byen. Han og familien skal gå i dekning i bestemorens hus. 

Mmyndighetene slår imidlertid fast at det ikke skal bli slik som da Katrina herjet, da hjelpearbeidet kom svært sent i gang. Michael Chertoff i Homeland Security slår fast at søk og redningsaksjoner vil ha topprioritet når Gustav kommer forbi.

Kjøretøy tilpasset oversvømmelser, helikoptre og fly, Kystvakta og et marinefartøy som fungerer som et flytende akuttmottak står klare rundt nedslagsområdet.

- En spøkelsesby

- Jeg tror at de som ikke har forlatt området, virkelig er overbevist, for de tar jo livene sine i egne hender. Jeg kan ikke se noen grunn til at en person som står overfor en kategori 3 eller 4-orkan vil finne ut om de kan klare å utmanøvrere naturen. Det er å ta en stor risiko for deg selv og familien, sier Chertoff. \'

Når trolig ikke kategori 4

Orkanen er søndag vurdert til en kategori 3-orkan, og ventes å treffe kysten av USA med økt styrke mandag. Søndag kveld justerer imidlertid det nasjonale orkansenteret beregningene noe, ifølge NTB. Orkanen er ikke ventet å nå styrkekategorien 4 før den treffer det amerikansk fastlandet.

Følg Gustav på National Hurricane Center sine hjemmesider.

Gustav ventes å ha en vindstyrke på 56 meter i sekundet når den når den amerikanske kysten ved Mexicogolfen mandag, opplyste orkansenteret søndag. Dermed vil den være en kategori 3-orkan på Saffir-Simpson-skalaen fra 1 til 5 over orkanstyrke.

Gustav herjet Cuba søndag, og ifølge CNN skal myndighetene ha evakuert mer enn 250 000 mennesker. Orkanen traff Cubas fastland i nærheten av byen Carraguao i Pinar del Rio-provinsen, 100 kilometer sørvest for Havana, med en vindstyrke på over 230 kilometer i timen.

Det er så langt meldt om 94 omkomne etter orkanens herjinger i Karibia.

McCain på plass

Gustav er likevel fremdeles ikke like stor som orkanen Katrina, som førte til at 1600 personer døde. Det er derfor heller ikke ventet at den vil skape like store oversvømmelser som Katrina gjorde.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans nyutnevnte visepresidentkandidat Sarah Palin er allerede på plass i det orkantruede området på den amerikanske kysten, i forbindelse med republikanernes landsmøte.

Barack Obama, som nå er i Ohio, sier at han heller vil vente til ting har roet seg til han besøker området.

PATRULJERER: Medlemmer av Nasjonalgarden patruljerer gatene i New Orleans.
MØRKE SKYER: Urolig himmel over en av de mange dikene i New Orleans. Denne ble ødelagt under orkanen Katrina i 2005.
FORLATER DYRENE: Rosemarie Jarreau og sønnen Devontay Jenkins forlater hundene sine på et evakueringssenter for husdyr, før de selv setter seg på toget ut at New Orleans.