Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En sprø, høyreekstrem konspirasjonsteori»

Nei, det er ikke en venstrevridd journalist som prøver å tilbakevise teorien om at Barack Obama ikke ble født i USA. Ordene stammer fra en konservativ Fox News-vert.

 KRITISK:  Donald Trump måtte svare på spørsmål om fødselsteorien da han gjestet Fox News' Bill O'Reilly. - Det du sier er kontroversielt, og det skaper oppmerksomhet, men jeg tror ikke at du virkelig tror det, sa O'Rilley skarpt til Donald Trump. Skjermbilde: O'Reilly Factor.
KRITISK: Donald Trump måtte svare på spørsmål om fødselsteorien da han gjestet Fox News' Bill O'Reilly. - Det du sier er kontroversielt, og det skaper oppmerksomhet, men jeg tror ikke at du virkelig tror det, sa O'Rilley skarpt til Donald Trump. Skjermbilde: O'Reilly Factor. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få konspirasjonsteorier får så mye oppmerksomhet i disse dager som den om at Barack Obama slett ikke ble født i Hawaii. En Donald Trump som igjen flørter med presidentkandidaturet, har sørget for at temaet er oppe til diskusjon.

Og det er mange som tror på ham. En meningsmåling gjennomført av CBS viser at 45 prosent av voksne republikanere sier de tror at Obama ble født i et annet land. 22 prosent sier de ikke er sikre.

Dagbladet skrev i går om saken. Reaksjonene i etterkant minnet om de vi hører om fra USA. Undertegnede journalist fikk raskt beskjed om at dette var et verk av den venstreekstreme presse, og et ledd i propagandamaterialet som hyller Barack Obama.

- Du tør vel kanskje ikke annet enn å følge partilinjen, het det blant annet.

- Fortjener redelig behandling Da skader det kanskje ikke å minne om konservative amerikanere, høytstående skikkelser, som river seg i håret hver gang konspirasjonsteorien nevnes.

Fox News-ankeret Bill O'Reilly kan knapt kalles liberal, og langt mindre venstrevridd. En undersøkelse viser at under fem prosent av TV-seerne hans kaller seg liberale. Og det er i USA. O'Riley har i det siste viet birthers-konspirasjonen tid, og slaktet den.

- Obama er en kontroversiell fyr, alle presidenter er det. Men han fortjener å bli behandlet på en redelig måte, gjør han ikke det?

Spørsmålet var retorisk, men da O'Reilly tok opp og rev fra hverandre mytene om Barack Obama, var det nettopp fordi det er så mange som tror på disse mytene.

- Påstand: Fødselsattesten er ikke offentliggjort. Det er sant, men myndighetene på Hawaii har igjen slått fast at Obamas fødselsattest ligger i arkivet. En bekreftelse på at et levende barn er født, er blitt offentliggjort, og mitt program med flere har bevist at han ble født på et sykehus i Honolulu, sier O'Reilly.

McCain latterliggjør «birthere» Tidligere presidentkandidat for republikanerne, John McCain, kan heller ikke kalles venstrevridd. I likhet med O'Reilly har han vært en sterk og lidenskapelig kritiker av president Barack Obama, men birther-teorien har også Arizonas senator lite til overs for.

I en valgkampvideo valgte han nemlig å latterliggjøre de som tror på dette. I videoen presenteres først tre forskjellige forkjempere for konspirasjonsteorien. En av dem var J.D. Hayworth, McCains rival i valgkampen.

- Den eneste forskjellen mellom disse, er at bare en stiller til senatsvalget... John McCain: Karakter betyr noe, heter det i videoen.

McCain møtte kritikk for valgkampvideoen, og flere (både konservative og liberale) mente at han på desperat vis prøvde å dra nytte av en gal teori. Også republikanernes strateg Bill Pascoe har langet ut mot teorien og kalt den vås.

- Skader seg selv Så er det altså ikke bare venstrevridde journalister som stiller birther-teorien i et kritisk lys (langt flere eksempler på kritikere av teorien, og for den saks skyld de som tror på den, kan man finne på internett).

Det Bill O'Reilly påpeker, og John McCain og flere republikanere sliter med, er at nettopp denne teorien kan komme til å skade republikanerne kraftig.

- Hvorfor vil konservative republikanere fortsette å skade seg selv? I stedet for å konsentrere seg om bedre ideer for landets framtid, snakker de om presidentens fødselsattest. Det er ganske idiotisk, og presidenten elsker det. Det gjør at opposisjonen ser urasjonell ut, sier O'Reilly.

- Alle sprø, høyreekstreme teorier, som denne om fødselsattesten, hjelper faktisk presidenten ved å marginalisere hans bitreste rivaler, sier Fox News-verten.

Men det er også noen som følger etter Donald Trump. Både Sarah Palin og tea party-forkjemperen Michelle Bachmann har tidligere avfeid konspirasjonen. Men etter Trumps stunt med å sende privatetterforskere til Hawaii og all oppmerksomheten det har fått, har også disse begynt å tvile igjen.

- Jeg synes det er veldig fint at Donald bruker tid og penger på dette, på å finne ut av noe som mange amerikanere er veldig opptatt av, har Palin nylig sagt til Fox.

Bill O'Reilly har også intervjuet Trump om saken. Intervjuet kan du se hos Huffington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media