FRA JOKER TIL KONGE: Avigdor Lieberman, leder for Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem), kåres til valgvinner. Selv om han i beste fall bare kan bli nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/SCANPIX
FRA JOKER TIL KONGE: Avigdor Lieberman, leder for Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem), kåres til valgvinner. Selv om han i beste fall bare kan bli nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/SCANPIXVis mer

- En stemme til ham er en stemme til Satan

Nasjonalisten Avigdor Lieberman er valgets vinner - selv om han ikke blir Israels nye statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Han kommer ikke til å bli Israels nye statsminister i morgen, men den 50 år gamle, russisktalende immigranten Avigdor Lieberman utropes allerede som valgets vinner.

Hans nasjonalistparti Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem) ønsker en mer etnisk ren, jødisk stat, og den anti-arabiske valgkampretorikken har forvandlet Lieberman fra joker til frontfigur.

Foran morgendagens valg ligger han an til å komme på tredjeplass, etter statsminister-favoritten Benjamin Netanyahu fra høyrepartiet Likud.

Tostatsløsning
Lieberman, som ble født i Sovjet på 50-tallet, vil at alle som bor i Israel, også israelske arabere skal avlegge en lojalitetsed, akseptere israelske symboler, landets flagg og nasjonalsang og gjennomføre militærtjeneste. De som ikke vil gå med på dette, mister sine statsborgerlige rettigheter, skriver avisa The New York Times.

Lieberman er avvisende til forslaget om å dele Jerusalem med en framtidig palestinsk stat. Men i motsetning til andre på den israelske høyresiden er han åpen for en tostatsløsning, samtidig som han er imot land-for-fred-prinsippet, som har vært en sentral del av forhandlingene med palestinerne.

Lieberman er villig til å gi avkall på de delene av Israel der det bor flest arabere, i bytte mot jødiske bosettinger på Vestbredden, der han selv har bodd siden 1988 med sin kone Ella.

Denne uvanlige og sammensatte tilnærmingen har ikke bare gitt jokeren oppslutning blant russiske immigranter, men også blant alle dem som har ønsket noe nytt, deriblant de unge.

I en uoffisiell måling gjort blant ti videregående skoler i Israel, ligger Israel er vårt hjem-partiet på førsteplass.

Skaper frykt
Men for all den nyvunne populariteten er det mange som er bekymret over Liebermans framgang. De frykter han er en farlig demagog.

Den frittalende nasjonalisten har blant annet sagt at «israelsk-arabiske parlamentsmedlemmer som har møtt medlemmer av Hamas bør henrettes som nazikollaboratører ble under Nürnberg-prosessen», skriver BBC.

Til Jerusalem Post sa han i forrige måned at «Hamas bør bekjempes på samme måte som USA nedkjempet Japan under andre verdenskrig». Av mange ble det tolket som om han refererte til atombombene som ble sluppet over Nagasaki og Hiroshima.

FAVORITT: Likud-leder Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne morgendagens valg til ny nasjonalforsamling. Foto: AFP PHOTO/JACK GUEZ/SCANPIX
FAVORITT: Likud-leder Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne morgendagens valg til ny nasjonalforsamling. Foto: AFP PHOTO/JACK GUEZ/SCANPIX Vis mer

- Jeg er redd for denne fyren og jeg liker ham ikke, sier Shmuel Sandler, leder for samfunnsvitenskapelige fag ved Bar Ilan University.

Lørdag advarte rabbineren Ovadia Yosef, grunnlegger og leder av det religiøse partiet Shas, mot å stemme på Lieberman.

- En stemme til Lieberman er en stemme til Satan, sa Yosef, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Krigen i Gaza
Under morgendagens valg til Knesset er det ventet at Likud-leder Netanyahu går av med seieren. På andreplass spås utenriksminister Tzipi Livni, leder for sentrumspartiet Kadima.

Mens Lieberman skal knive om tredjeplassen med forsvarsminister Ehud Barak, leder for arbeiderpartiet.

Krigen i Gaza kan ha gitt Lieberman akkurat det oppsvinget han trenger for enten å bli del av en koalisjonsregjering eller leder for opposisjonen.

UTFORDRER:  Utenriksminister Tzipi Livni, leder for Kadima, ligger an til å bli nummer to. Foto: AP Photo/Peter Dejong/SCANPIX
UTFORDRER: Utenriksminister Tzipi Livni, leder for Kadima, ligger an til å bli nummer to. Foto: AP Photo/Peter Dejong/SCANPIX Vis mer