- En stemme til ham er en stemme til Satan

Nasjonalisten Avigdor Lieberman er valgets vinner - selv om han ikke blir Israels nye statsminister.

FRA JOKER TIL KONGE: Avigdor Lieberman, leder for Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem), kåres til valgvinner. Selv om han i beste fall bare kan bli nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/SCANPIX
FRA JOKER TIL KONGE: Avigdor Lieberman, leder for Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem), kåres til valgvinner. Selv om han i beste fall bare kan bli nummer tre. Foto: REUTERS/Amir Cohen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Han kommer ikke til å bli Israels nye statsminister i morgen, men den 50 år gamle, russisktalende immigranten Avigdor Lieberman utropes allerede som valgets vinner.

Hans nasjonalistparti Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem) ønsker en mer etnisk ren, jødisk stat, og den anti-arabiske valgkampretorikken har forvandlet Lieberman fra joker til frontfigur.

Foran morgendagens valg ligger han an til å komme på tredjeplass, etter statsminister-favoritten Benjamin Netanyahu fra høyrepartiet Likud.

TostatsløsningLieberman, som ble født i Sovjet på 50-tallet, vil at alle som bor i Israel, også israelske arabere skal avlegge en lojalitetsed, akseptere israelske symboler, landets flagg og nasjonalsang og gjennomføre militærtjeneste. De som ikke vil gå med på dette, mister sine statsborgerlige rettigheter, skriver avisa The New York Times.

Lieberman er avvisende til forslaget om å dele Jerusalem med en framtidig palestinsk stat. Men i motsetning til andre på den israelske høyresiden er han åpen for en tostatsløsning, samtidig som han er imot land-for-fred-prinsippet, som har vært en sentral del av forhandlingene med palestinerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer