En stemme til Jerusalem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25. januar skal palestinerne velge ny nasjonalforsamling. Om palestinske myndigheter gjennomfører valget, avhenger av om Israel tillater palestinerne i Øst-Jerusalem å stemme. Det fikk de lov til både under valgene på den palestinske lovgivende forsamlingen i 1996 og under presidentvalget i januar i år.

Men i forrige uke kom nye toner fra den israelske regjeringen. Fordi den palestinske islamistgruppa Hamas får delta i valgene, vil Øst-Jerusalems velgere ikke få stemme, het det. Ifølge statsminister Ariel Sharons talsmann Ra\'anan Gissin var det å tillate arabere i Jerusalem å stemme på Hamas det samme som å slippe «en trojansk hest inn i byen vår». Uttalelsen skapte protester både i USA, i EU og i araberverdenen. De siste dagene er det kommet antydninger om at israelerne vil snu i denne saken. Gjør de ikke det, truer palestinske myndigheter med å avlyse hele valget.

Øst-Jerusalem ble annektert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967. Denne annekteringen er ikke anerkjent internasjonalt og er ulovlig i henhold til folkeretten. Bare to land, Costa Rica og El Salvador, anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og har ambassader der. Resten av det diplomatiske korps, inkludert den norske ambassaden, holder til i Tel Aviv.

Det å nekte palestinerne i Jerusalem å stemme under valget i januar, vil være brudd på de mest elementære menneskerettigheter. Selv om israelske myndigheter bruker Hamas som argument, er det også en annen grunn: Israel ønsker så liten kopling mellom Øst-Jerusalem og de palestinske selvstyreområdene som mulig. Palestinerne har nemlig ikke gitt opp håpet om å få Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat.

Selv om det har vært internasjonale reaksjoner, er det påfallende hvor lite støy det er blitt etter israelernes valgtrusler. Nå er det bare å håpe at USA og EU vil fortsette sitt press på Sharon og hans regjering. Dette dreier seg ikke bare om palestinerne skal avholde sitt valg i januar, men også om politisk anstendighet.