- En stille gutt

I oppveksten var Mohammed Atta lite opptatt av politikk og religion. Naboene hjemme i Kairo husker lederen for flyangrepet på New York som en stille gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommende onsdag er det ett år siden egypteren Mohammed Atta satte seg bak spakene på en Boeing 707 og styrte flyet rett inn i World Trade Center. Naboene i Demaisha-gaten i Kairo, der Atta vokste opp, har vanskelig før å skjønne at «deres» Mohammed var i stand i til å begå en udåd av en slik dimensjon.

Intelligent og sjenert

Det er Dagsavisen som har oppsøkt Attas nabolag i Egypt.

- Familien hans var mine kunder. Men det var Mohammed jeg vanligvis møtte. Han var intelligent. De sier han alltid var best i klassen, sier Salem Abel Aziz til avisa. Unge Mohammed blir av naboene også karakterisert som stille, høflig og litt blyg.

Atta kom fra middelklassen, fra en familie som ikke var utpreget religiøs. Verken Attas mor eller søstre gikk med tildekket hår.

Noe skjedde

På begynnelsen av 90-tallet flyttet Atta til Hamburg, der han delte leilighet med tre venner. Han kom i kontakt med et ytterliggående muslimsk miljø og ble etterhvert den suverene lederen for ei al-Qaida-celle bestående av sju personer. Han var eldst, lynende intelligent og behersket tysk fullkomment. Av de andre fikk han tilnavnet «The boss».

- Da Mohammed kom tilbake på besøk så han annerledes ut. Han kledde seg annerledes. Denne gangen gikk han også i el-Taukil-moskeen for første gang, sier naboene Aziz i Demaisha-gaten til Dagsavisen.

Naboene spekulerer i hva som kan ha forandret Atta i Hamburg:

- Han opplevde rasisme, han må ha vært rotløs og forvirret. Han må ha blitt frustrert over USAs aggresjon mot Irak, mens Israel kunne gjøre hva de ville med palestinerne.

- Men Mohammed Atta kom ikke fra oss; han er ikke et produkt av oss, fastslår Salem Abel Aziz. Han forteller at siste gang de to snakket sammen sa Atta at han ønsket å ta en doktorgrad i byplanlegging.

<B>BLE TERRORLEDER: </B>Egyptiskfødte Mohammad Atta er antatt å ha vært leder for 19 menn - alle tilknyttet al-Qaida-nettverket - som kapret fire fly og styrtet dem 11. september i fjor.