- En stolt dag for Irak

I dag ga invasjonsstyrkene fra seg den politiske kontrollen over Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Adminstrator Paul Bremer forlot i dag Irak, etter å ha overlatt den politiske kontrollen til statsminister Iyad Allawi og den irakiske overgangsregjeringen etter 14 måneders okkupasjon.

Maktovertakelsen fant sted to dager før den fastsatte datoen, 30. juni.

Sikkerhetssituasjonen forverret

Tidlig i dag erklærte Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari, at overleveringsdatoen var besluttet flyttet frem til i dag. Den stadig forverrede sikkerhetssituasjonen skal være en av årsakene til at overføringen skjer to dager tidligere enn fastsatt.

Irakiske ekstremister har den siste tiden kidnappet og halshugget flere utenlandske gisler. Nå truer de med å halshugge en amerikansk marinesoldat, en pakistansk sjåfør og tre tyrkiske arbeidere, melder Aftonbladet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press mener statsminister Allawi fremskyndelsen vil gjøre det enklere for overgangsregjeringen å ta kontroll over den spente situasjonen i landet.

Seremoni

Maktoverdragelsen ble markert med en offisiell seremoni i Bagdad tidlig i dag, der administrator for den USA-ledede koalisjonsstyrken, Paul Bremer, overlot et dokument til Allawi.

- Dette er en historisk dag.

- Vi føler vi er i stand til å kontrollere sikkerhetssitusasjonen, sa Allawi under seremonien.

Paul Bremer omtalte seg selv som «eks-administrator»:

- Jeg forlater Irak med tro på fremtiden, og i visshet om at regjeringen er i stand til å møte utfordringene som kommer, sa Bremer.

Etter å ha overlatt kontrollen til Allawi, forlot han landet.

- Overgangsregjeringen er klar


Statsminister Allawi og den USA-ledede koalisjonen skal ha diskutert tidspunktet for maktoverføringen i en ukes tid.

Ifølge en anonym talsmann for den amerikanske regjeringen, var det statsminister Allawi som i går erklærte at han og overgangsregjeringen nå var rede for maktovertakelsen.

GA FRA SEG MAKTEN: Administrator Paul Bremer overlot i dag full politisk kontroll til statminister Iyad Allawi og den irakiske overgangsregjeringen.