En stor back midt i by\'n

Jarl André Storbæk fra de dype skogene i Trysil har ikke blitt bygutt selv om han har flyttet til Hamar sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I kveld spiller han om semifinaleplass for Ham-Kam, og om en plass på landslaget mot Slovenia. For på Hønefoss stadion sitter Åge Hareide og lurer på hvem som skal spille venstreback i den viktige VM-kvalifiseringskampen. Men det skal mer enn en landslagstrener til for at Storbæk fra Østerdalen skal miste fatningen.

-  At Åge sitter på tribunen, tenker jeg ikke så mye på, sier han rolig.

Hjelpetrener

Han tar imot Dagbladet og inviterer på kaffe i blokkleiligheten midt i Hamar sentrum. Livet i byen er merkelig for Jarl André.

-  Det er uvant å ha butikken så nær, sier han idet vi passerer Rema 1000 rett rundt hjørnet for der han nå bor.

-  Som guttunge måtte jeg sykle 13 kilometer til butikken i Ljødalen. Der var også bensin, skole og fotballbane. Og, ikke minst - kompiser å spille ball med, forteller 26-åringen. For hjemme er bare i Østre Trysil.

-  Jeg flyttet litt nær veien her, synes jeg. Bilene går jo rett utenfor veggen, sier han fra sofaen. I helgene går byens nattevandrere og synger utenfor soverommet.

-  Det blir for mye støy. Som regel stikker jeg hjem da. Sykkelen er oppgradert til bil, men turene til hjemmebanen til Østre Trysil Fotballklubb er fortsatt en del av hverdagen for Jarl André. Minst to ganger i uka kjører han de 15 milene fra Hamar for å trene barndomsklubben.

-  Jeg er hjelpetrener. De synes det er artig, og jeg synes det er hyggelig å treffe kjente. Det blir to treninger med dem i uka, pluss kamp.

Stopper

Arbeidsgiveren Ham-Kam krever selvsagt sitt, og nå vil kanskje Hareide etterspørre tjenestene hans også.

-  Det hadde vært en drøm å få være med mot Slovenia. Bare det å ta del i miljøet og suge til seg inntrykk hadde vært stort. De turene jeg har vært med på har vært veldig bra, sier han.

26-åringen er ikke ukjent med landslaget. Han var med på tur til Asia, og spilte borte mot Estland. Da Marius Johnsen ødela kneet på treningsfeltet tirsdag, tok Hareide på ny Storbæks navn i sin munn.

-  Han har valgt andre backer i de andre kvalik-kampene, men nå er det jo en del forfall. Og jeg kan spille både på høyre og venstre side, sier han.

For venstrebacken til Ham-Kam, som har spilt midtstopper på grunn av alle skadene, ble kjøpt til klubben som høyreback.

Høyrebeint

Men da Axel Smeets kom for å spille på hans plass, fikk han beskjed om å omskolere seg.

-  Det var bare å begynne å trene opp venstrebeinet. Jeg sto som en guttunge og sparket ball. Etter hvert så traff jeg bedre og bedre. Ståle var veldig tålmodig med meg. Ga meg tillit selv om det var vanskelig i starten. Jeg fikk beskjed om først å konsentrere meg om det defensive, så fikk det andre komme etter hvert.

Selv mener han det offensive ennå ikke er 100 prosent, men at det kommer seg.

-  Nå føler jeg at jeg er nesten like god med begge beina. Men at jeg skulle havne i landslagsdiskusjonen som venstreback, nei, det hadde jeg aldri trodd.