Global vaksinedekning:

- En stor bekymring

EUs nye coronapass-regler kan føre til at flere vaksinedoser blir boosterdoser for reiselystne europeere - i stedet for første- og andredoser i land som mangler vaksiner, mener fagdirektør Frode Forland i FHI.

KRISTISK: - Flere doser, som kanskje ikke er strengt nødvendige, vil bli boosterdoser i Europa for reiseformål - heller enn første og andre dose til land som mangler vaksiner, sier fagdirektør Frode Forland om ny EU-regel. Foto: Bjørn Langsem / Dagblade
KRISTISK: - Flere doser, som kanskje ikke er strengt nødvendige, vil bli boosterdoser i Europa for reiseformål - heller enn første og andre dose til land som mangler vaksiner, sier fagdirektør Frode Forland om ny EU-regel. Foto: Bjørn Langsem / Dagblade Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Fra og med 1. februar må fullvaksinerte ta en oppfriskningsdose seinest 270 dager etter siste vaksinedose, hvis de vil ha gyldig coronasertifikat i hele EU. For fullvaksinerte gir gjennomgått infeksjon gyldig coronapass i 180 dager.

Torsdag uttalte fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet seg kritisk om endringen i Dagbladet.

- Det er jo et litt problematisk standpunkt for Norge, dette. Her vil folk kanskje også føle seg tvunget til å ta en tredje dose, som i utgangspunktet kanskje ikke trenger det. Særlig folk under 45 år, der hvor vi har sagt at de kan velge selv om de synes at det er nødvendig å ta denne dosen. Dersom de skal ut og reise, blir de da nødt til det for å kunne få et gyldig coronapass, sa Forland.

- En stor bekymring

Fagdirektøren utdyper overfor Dagbladet:

- Flere doser, som kanskje ikke er strengt nødvendige, vil bli boosterdoser i Europa for reiseformål - heller enn første og andre dose til land som mangler vaksiner, sier han.

Forland framholder at høy vaksinedekning globalt er det viktigste for på sikt å få en slutt på pandemien. Han viser til et skriv fra Verdens helseorganisasjon (WHO) datert lille julaften.

Her framkommer det at Covax i utgangspunktet forventer å ha tilstrekkelig med vaksinedoser til å nå målet om å vaksinere 70 prosent av verdens befolkning innen midten av 2022 - men at usikkerhetsmomentene står i kø.

Politiske beslutninger knyttet til vaksinering er ett av dem.

- Så dere er ikke spesielt bekymret for at dette skal stikke kjepper i hjulene for å nå målet?

- Vi er absolutt bekymret for dårlig vaksinedekning i verden - for at det skal påvirke pandemiens utvikling, som også kan ramme vårt land, og for land som lider under at de fortsatt ikke har fått vaksinert sårbare grupper eller helsepersonell. Det er og blir en stor bekymring

- Problemstilling for Norge

Folkehelseinstituttets anbefaling er at personer mellom 18 og 44 år, som er i risikogruppene eller utvalgte stadier av graviditet, bør vaksinere seg med tredje dose. For alle andre i den aktuelle aldersgruppen lyder FHIs anbefaling at de kan vaksinere seg med tredje dose - om de selv ønsker det.

Den som vil ha et tidsubegrenset godkjent EU-coronasertifikat, imidlertid belage seg på å ta dosen - på sikt.

- Det er en problemstilling for Norge, i og med at Folkehelseinstituttet ikke har sagt at man sterkt anbefaler alle mellom 18 og 45 å ta en boosterdose. Man har sagt at man kan få tilbud om en boosterdose, mens man i mange EU-land har lagt større vekt på å si at alle over 18 år bør ta en boosterdose, sier Guldvog.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

Det gjør at håndteringen i Norge og andre europeiske land kan bli noe ulik, ifølge helsedirektøren.

- Men jeg tror at det er viktig for dem som bor i Norge å vite hvilken praksis man legger seg på i EU, og også ta en personlig vurdering av om det vil ha noe å si for de valgene man selv skal ta, sier han.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

- Fullt forståelig

Verdens helseorganisasjon (WHO) har gjentatte ganger framhevet viktigheten av global vaksinasjonsdekning.

I fjor rettet Tedros Ghebreyesus, sjef i Verdens helseorganisasjon, (WHO), en kraftig appell til alle verdens velstående land.

Ghebreyesus ba landene som har kommet langt i vaksineringen om å vente med å gi sine innbyggere en tredje dose til 10 prosent av innbyggerne i alle verdens land er vaksinert.

- Hvis rike europeiske turister må ta en boosterdose som de ifølge FHI ikke nødvendigvis trenger, kan det gå på bekostning av land som ikke har kommet like langt i vaksineringen?

- Det er naturligvis en problemstilling, dette med hvor vaksinene brukes i verden. Men samtidig har jo belastningen på Europa vært veldig stor nå, og det er fullt forståelig, etter min oppfatning, at man i Europa har lagt stor vekt på boosterdoser for å få kontroll på situasjonen, svarer Guldvog.

- Forlenge pandemien

Spesielt de siste par månedene kan belastningen ha vært aller størst i de europeiske landene, mener Guldvog.

- Men samtidig er vi veldig opptatt av at vi må sikre at alle land i verden nå får tilgang på vaksine. Det er det som sikkert vil bringe oss ut av pandemien.

- Hva slags globale konsekvenser kan det få? Kan det rett og slett forlenge pandemien, eller øke sannsynligheten for en ny mutant?

- Ja, hvis vi ikke lykkes med å vaksinere alle verdens innbyggere, eller i hvert fall får god vaksinedekning i alle land, vil risikoen for at man får nye mutanter - nye varianter - være til stede hele tiden. Det vil kunne forstyrre og forlenge pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer