HEROINASSISTERT Leder av justiskomiteen og påtroppende nestleder i ap, Hadia Tajik, argumenterte for å innføre heroinassistert behandling for rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HEROINASSISTERT Leder av justiskomiteen og påtroppende nestleder i ap, Hadia Tajik, argumenterte for å innføre heroinassistert behandling for rusavhengige. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- En stor dag. Nini ville blitt glad

Thorvald Stoltenberg rørt og glad over Ap-vedtak om heroinassistert rusbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Aps landsmøte vedtok i formiddag at heroinassisert behandling skal være en del av helsetilbudet til rusavhengige.
Thorvald Stoltenberg som i flere år har jobbet for dette, sier det er en stor dag.

- Når jeg ikke hopper rundt, er det fordi jeg er litt matt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Sammen men sin avdøde datter, Nini, som var rusmisbruker, argumenterte han i mange år for at gratis heroin burde være et tilbud til de tyngste misbrukerne.

Nå har han fått Ap med seg. Han håper Ap kommer til makta, slik at dette nå blir norsk politikk.

Tar lang tid - Det er to ting som har plaget meg i denne saken, det er alt tar så lang tid. I mellomtiden dør menesker. Det andre er at denne saken ikke har noen voldsom interesse i befolkningen. Kanskje interessen kan øke nå, sier Stoltenberg.

- En av de som har gått bort er jo din egen datter Nini, hvordan ville hun reagert på vedtaket i dag?

-  Hun ville blitt glad, sier Stoltenberg.

- Redde liv Et mindretall stemte  mot
Det var leder av Stortingets justiskomite og leder av redaksjonskomiteen, Hadia Tajik, som argumenterte for flertallssynet.

- Det bør være en medisinsk, ikke politisk, vurdering hva som skal brukes som helsehjelp for rusmisbrukere. Det dreier seg om en liten gruppe personer med langvarig, alvorlig rusavhengighet.

Oppstart av herioinbasert behandling skal skje i kontrollert studie. Det handler om å redde liv, sa Tajik da hun begrunnet flertallets syn.

Over en grense Mindretallet advarte mot å bruke et narkotisk stoff i behandlingen av narkotikamisbruk, og mener utdeling av heroin trår over en grense.

- Hvordan vet vi at statlig heroin ikke går inn i det illegale markedet, sa Truls Vasvik fra mindretallet.

- En milepæl Leder av Aps helseutvalg Torgeir Micaelsen sier han er overrasket over at flertallet for heroinassisert behandling ble så stort.
- Det viser at saken har modnet. Det er ikke flertall på Stortinget for dette per nå, men det er et viktig signal og en milepæl når Aps landsmøte så tydelig går inn for en ny politikk, sier Micaelsen.

OSLO 20030318:
Utdeling av Booth-prisen, Frelsesarmeens ærespris. Fjorårets vinnere Nini Stoltenberg og Thorvald Stoltenberg var til stede da professor Ole Fyrand mottok Boothprisen 2002.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OSLO 20030318: Utdeling av Booth-prisen, Frelsesarmeens ærespris. Fjorårets vinnere Nini Stoltenberg og Thorvald Stoltenberg var til stede da professor Ole Fyrand mottok Boothprisen 2002. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer