- En stor del av denne regjeringens politi-styrking har havnet innenfor Ring 3 i Oslo

Faremo tar selvkritikk på de rødgrønnes vegne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Lovordene satt ikke løst da justisminister Grete Faremo i dag innledet om dagens Politi-Norge - og egen regjerings innsats for å styrke politiet.   

Ifølge politianalyse-rapporten har politibudsjettene har hatt en realvekst på 30 prosent de siste åtte årene - men pengene har ikke drysset jevnt over landet, ifølge Faremo.

- Vi har hatt sterk sentralisering av ressursersene, og tross den har vi desentrsalisert strukturene til politi- og lensmannsetaten. En stor del av ressursene, styrkingen siden 2005, kan vi si har havnet innenfor Ring 3 i Oslo. Det er særetatene som er styrket mest.

Det sa Ap-statsråden i sitt innledningsforedrag før landets justispolitikere barket sammen i debatt under Arendalsuka. Om den kontroversielle politianalyserapporten sa hun:

- Det er sterkt å lese av vi har organisert oss på en måte som gjør at det hindrer våre gode tjenestemenn i å gjøre en god nok jobb hver dag. Det vi har gjort, er å kompromisse så mye rundt organsiering, at vi har fratatt etaten mulighet til å levere optimale tjenester og løsninger.

- Ikke svartmaling Ifølge Faremo er likevel ikke situasjonen helsvart.

RIS TIL EGEN BAK: Justisminister Grete Faremo (Ap) øste ikke lovord over den rødgrønne innsatsen for å styrke politiet under et foredrag i Arendal i dag. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
RIS TIL EGEN BAK: Justisminister Grete Faremo (Ap) øste ikke lovord over den rødgrønne innsatsen for å styrke politiet under et foredrag i Arendal i dag. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Mange har tegnet et svart bilde av norsk politi. Det er jeg ikke med på. De er høyt utdannet, har høy kompetanse. Men vi har utfordringer som ligner på utfordringer land rundt oss har hatt, sa hun.

Opposisjonen mener imidlertid at Faremo nå maler et mørkere bilde enn hun har gjort tidligere.
- Det er underlig at Faremo i sin innledning kom så mange spørsmål og kritiserte ulike deler i politiet, som hun egentlig gjorde, når hun har hatt åtte år på å gjøre noe med det, sa KrF's Kjell Ingolf Ropstad.

Faremo var imidlertid ikke den den eneste rødgrønne politikeren som ga ris til egen bak under debatten.

- Det politifaglige har blitt svekket, ikke bare under denne regjeringen, det har skjedd over tid, sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

- Det er sterkt å lese i politianalyse-rapporten om hvordan politimesterne blir ansatt, om hvordan man i strid med all politifaglig virksomhet har ansatt politimestere som er så lite kompetente til å løse krevende oppgaver. Unnskyld at jeg sier det, fortsatte han.  

Ap's Jan Bøhler tok til orde for at politidirektøren må få mer makt.

JUSTISDEBATT: Her Abid Raja (V), Michael Tetzschner (H), og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp). Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
JUSTISDEBATT: Her Abid Raja (V), Michael Tetzschner (H), og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp). Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Når vi vil at politiet skal forandre seg, må vi gi dem mulighet til å forandre seg. Om vi blokkerer det, med å lage stengsler som gjør at de ikke klarer å fatte vedtak, da setter vi dem i en «dødens posisjon». Det mener jeg vi har gjort blant annet med hensyn til  lensmannskontorene, sa han.  

Han viste til at mens de offentlige helseforetakene kan gjøre omfattende omorganiseringer på egen hånd, må et hvert forslag om å endre på lensmannskontor-strukturen gjennom Kongen i statsråd. I tillegg må alle berørte kommuner si seg enige i endringen.

- Det gjelder om lensmannskontoret er aldri så lite. Så det henger noe igjen her, sa han. 

- Foreslo radikale endringer Elendigheten i norsk politi er også godt dokumentert. På skrivebordet til justisminister Grete Faremo (Ap) ligger Gjørv-kommisjonens 22. juli-rapport, som slakter politiets beredskapsevne.

I oktober i fjor rapporterte NRK at situasjonen ved 21 av 27 politidistrikter ikke var blitt noe bedre. Det kom fram gjennom spørsmål til de tillitsvalgte ved landets politidistrikter.

Litt seinere, i november, satte Faremo ned Politianalyseutvalget, ledet av kontreadmiral Arne Røksund - og hvor politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Bendicte Bjørnland var med.

- TRYGGET ER VIKTIGST: Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund, tegnet og forklarte at trygghetsfølelsen hos folk må være utgangspunkt for hvordan politet skal organiseres. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
- TRYGGET ER VIKTIGST: Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund, tegnet og forklarte at trygghetsfølelsen hos folk må være utgangspunkt for hvordan politet skal organiseres. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Utvalgets rapport foreslo radikale endringer:

Blant annet mener utvalget at en fremtidig organisering av politiet bør innebære at 27 politidistrikter reduseres til 6. (Se faktaboks for utvalgets funn.)

Kort oppsummert foreslår utvalget færre kontorer, flere patruljer, mindre byråkrati og papirflytting.

Nå er rapporten ute til høring.

I debatten, som ble ledet av Dagbladets Martine Aurdal, møtter justisministen partikollega Jan Bøhler (Ap), leder av justiskomiteen på Stortinget Per Sandberg (Frp), i tillegg til Michael Tetzschner (H), Per Olaf Lundteigen (Sp), Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og Abid Raja (V).

- MÅTTE SVARE: Justisminister Grete Faremo innledet debatte, men slapp å svare på kritiske spørsmål i etterkant. Det var det partikollega Jan Bøhler (Ap) som måtte. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
- MÅTTE SVARE: Justisminister Grete Faremo innledet debatte, men slapp å svare på kritiske spørsmål i etterkant. Det var det partikollega Jan Bøhler (Ap) som måtte. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund og Jonny Nauste, forbundsleder i Norges Politilederlag, deltok også.

Debatten kom i stand som et samarbeid mellom Dagbladet, Arendalsuka, Politiets Fellesforbund og Norges Politilederlag.