Rødt og partileder Bjørnar Moxnes ble angrepet fra alle kanter da Stortingets utenriks- og forsvarskomité behandlet hvordan Norge skal stille seg til Finland og Sveriges søknader om Nato-medlemskap. I en duell med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble Moxnes advart om at de begår en stor feil.
- Rødts standpunkt er å gå aktivt inn og prinsipielt si at de vil blokkere våre to naboland – det er en stor feil, sa Støre til Moxnes torsdag ettermiddag.
Overfor Dagbladet utdyper han hva han mener med det.
- Det er en ærlig sak å være imot norsk medlemskap av Nato, men Rødt gir uttrykk for at de vil at Norge skal blokkere finsk og svensk Nato-medlemskap ved å stemme nei til at de skal få bli en del av alliansen, sier Støre og fortsetter:
- Om det hadde vært flertall for det standpunktet på Stortinget, ville ikke Finland og Sverige fått muligheten til å bli medlemmer. Da har jeg mer respekt for SVs standpunkt, som har et kritisk syn på Nato, men samtidig anerkjenner disse to landenes rett til å ta egne valg.
Støre legger til:
- Nå ble Rødt stående alene og det er et tydelig tegn på hvor dette Stortinget står.

Rødt og Erdogan
Også Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne rettet krass kritikk mot Rødt torsdag. Saken endte med at Stortinget sitt forhåndssamtykke til svensk og finsk Nato-medlemskap. 98 representanter stemte for og Rødts fire representanter stemte mot.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa i stortingssalen at Rødts innvendinger mot finsk og svensk Nato-medlemskap handler om at de har foretatt en selvstendig helhetsvurdering av sikkerhet og stabilitet. Moxnes er særlig kritisk til at medlemmer av Nato må samarbeide med Tyrkia og deres president Recep Erdogan.
- Rødt står for det motsatte av Erdogan. Rødt støtter ikke Nato, mens Erdogan er sterk Nato-tilhenger. Debatten i dag handler ikke om å overstyre andre parlamenter eller befolkninger, det vet alle i denne salen at Rødt ikke er i posisjon til, sa Moxnes og fortsatte:
- For oss handler det om at vi skal binde Norge og Norden ytterligere til stormaktsinteresser, og så ved økt risiko for økt spenning i nord. Da lander vi på en annen konklusjon enn flertallet i denne salen, og derfor går vi imot utvidelsen av Nato.
Tyrkia-samtaler
I likhet med flere av stortingsrepresentantene som møtte i stortingssalen torsdag, var komitéleder Ine Eriksen Søreide (H) sterkt kritisk til Tyrkias motstand mot finsk og svensk Nato-medlemskap. Blant annet sa hun at det er svært uheldig at Tyrkia gjør koblinger mellom ulike politikkområder som bidrar til å skape uro og forsinkelser i prosessen.
Støre mener at Tyrkia nå må få lov til å ha sine samtaler med Sverige, Finland og Nato.
- Det er nok et stykke igjen før de er i mål med samtalene, men vi får håpe at de finner en løsning uten unødige forsinkelser, sier han til Dagbladet.
Norges syn på Kina
Nylig kunngjorde Nato-sjef Jens Stoltenberg at han nå har lært at frihandel ikke automatisk fører til mer demokrati og frihet, noe Kina så langt har vist. Videre kunngjorde han at han har lært at vi gjør oss selv mer sårbare ved å handle med autoritære regimer, og at en naiv holdning til frihandel faktisk kan true vår frihet.
- Hva tenker du om Nato-sjefens kritiske blikk på Kina?
- Jeg mener at man skal ha et gjennomtenkt blikk når det gjelder alle sider av internasjonale forbindelser. Vi er et åpent land som driver handel med land over hele verden, men vi skal selvfølgelig også være gjennomtenkte med tanke på viktige teknologier og sikkerhet knyttet til handel. Der må vi følge med på hva som skjer, også på utviklingen i et land som Kina, sier Støre.