Monstervepsen:

- En stor jævel

Flere observasjoner av monstervepsen, Geithams. - Mange er redde på grunn av den spesielle lyden,

GEITHAMS: Dobbelt så stor som en vanlig veps. Beboeren i Søndre Land reagerte først på en uvanlig summelyd. Foto: Susanne Sveen Nesfeldt.
GEITHAMS: Dobbelt så stor som en vanlig veps. Beboeren i Søndre Land reagerte først på en uvanlig summelyd. Foto: Susanne Sveen Nesfeldt. Vis mer
Publisert

- Jeg fanget en stor jævel på film. Den var ca. fire centimeter lang, og fulgte meg rolig i 50 meter på tur med hundene. Så fløy den bort og hang ved stammen til en furu og flagret voldsomt med de store vingene.

Slik skriver en Oslo-boer til Dagbladet om sitt første møte med den såkalte monstervepsen på Ekeberg i starten av juli.

Geithams er det norske navnet på Europas største stikkeveps med det latinske artsnavnet Vespa crabro linneaus.

Men ikke så rart at de fleste bommer på navnet. Den var borte fra norsk natur i nesten hundre år. Sist sett i 1911 før den dukket opp igjen i Eidskog i Hedmark og Trøgstad i Østfold i 2011.

TILBAKE ETTER 100 ÅR: Sørøst i Norge er foreløpig terratoriatet til monstervepsen, med opprinnelig norsk navn geithams til den forsvant i 1911. Kart: Artsdatabanken.
TILBAKE ETTER 100 ÅR: Sørøst i Norge er foreløpig terratoriatet til monstervepsen, med opprinnelig norsk navn geithams til den forsvant i 1911. Kart: Artsdatabanken. Vis mer

Dobbelt så stor

Susanne Sveen Nesfeldt i Gjøviks nabokommune Søndre Land lurte på hva som skjedde da hun hørte en dyp summelyd i gangen i huset og så et stort insekt som satte seg på en jakke.

En fluesmekker ble geithamsens skjebne.

- Vi har bodd her i seks år, og aldri sett den før. Men nå dukker den opp ofte. Nylig kom en inn kjøkkenvinduet og siktet seg inn på et fat med lasagne. Vi ser den på blomster og rundt hestene våre. Den er tydelig på jakt etter mikrolivet rundt hestemøkk, sier Sveen Nesfeldt til Dagbladet.

- Hvor stor er kjempevepsen?

- Første tanke om den i huset var fem centimeter. Jeg tok bilde av den og en vanlig veps. Den var vel dobbelt så stor.

Nå er det stadig flere observasjoner av kjempevepsen. Kjerneområdet er fra Ringebu i Gudbrandsdalen og sørover. Og fra Agder/Telemark og østover mot svenskegraensa.

Den er tidligere observert så langt nord som til Dovre og vest til Sogn og Fjordane.

VESPESEX: Hyrdestunden til vepsene går verden rundt, men etterspillet er tragisk. Video: Caters Vis mer

Dobbelt så stor

- Geithamsen er aktiv om kvelden, i motsetning til vanlig veps. Og de som har vært i nærheten, beskriver at den lager en mørk summelyd. Dronningene er over tre centimeter lange, dobbelt så store som vepsen folk flest kjenner, har seksjonssleder for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Mari Steinert, tidligere uttalt til Dagbladet.

Den er ikke agressiv når den ikke føler seg truet, som dyr og insekter flest. Men et stikk kan gjøre vondt og være hovent i flere dager. En stor veps har mer gift enn enn en «vanlig».

En leser med jobb- og boerfaring i Tyskland har erfaring med den store vepsen derfra.

- Jeg kan bekrefte av egen erfaring at geithamsen ikke er aggressiv. Jeg har sett flere i Tyskland, og er ikke blitt stukket ennå.

- Første gangen kom den flygende rett mot meg i egen hage. Ja, summelyden er spesiell. Den var kanskje 40-50 centimeter fra meg. Så fløy den rundt meg, beskriver leseren.

Og legger til:

- Mange var redde på grunn av den spesielle lyden da den dukket opp på kontoret vårt i Tyskland. Men da vi åpnet vinduene, forsvant den ganske raskt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer