Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
MISTET FAREN: Audun Lysbakken mistet faren allerede som 16-åring. Den dag i dag er savnet stort. Foto: Bjørn Langsem. Video: TV 2 / En kveld hos Kloppen Vis mer

- En stor krise i livet mitt

Audun Lysbakken var 16 år, mens lillebroren hans ennå ikke hadde fylt to. Så døde faren deres. Nå åpner politikeren opp om tapet.

- De sier at uansett hva som treffer deg, gjør det deg sterkere, men det tror jeg ikke. Det er ikke noe mål å ha store kriser i livet. Tvert imot kan det være veldig kjipt og fælt, sier SV-politiker Audun Lysbakken i lørdagens episode av «En kveld hos Kloppen» på TV 2.

  • Du kan se klipp fra episoden øverst i saken.

Han var selv bare 15 år da faren kom med beskjeden om at han hadde fått kreft. En føflekk viste seg å være noe langt verre enn bare dét. Den ondartede kreften ble oppdaget. Derfra gikk det raskt nedover.

Ni måneder etter at diagnosen ble stilt, gikk faren bort. Vintermørket i januar 1994 ble ekstra svart for Lysbakken. I TV-programmet forteller han om hvordan farens død både snudde opp ned på livet, men også ble et vendepunkt for ham personlig.

- Jeg var 16 år da han døde. Det ble en stor krise livet mitt. Et veldig sjokk, forteller politikeren åpent.

Snudd på hodet

Sjokkbølgene av tapet var heller ikke det eneste tenåringen måtte ta innover seg. Familien hadde kort tid før farens død gått fra tre til fire. Lysbakkens lillebror kom 15 år etter ham selv, og var ennå ikke fylt to da faren gikk bort.

Nå var familien igjen blitt tre. Hverdagen ble imidlertid en helt annet både for Lysbakken og hans mor, Geirdis Bjørlo.

MISTET MANNEN: Geirdis Bjørlo mistet mannen og ble alene med Audun Lysbakken og hans bror. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
MISTET MANNEN: Geirdis Bjørlo mistet mannen og ble alene med Audun Lysbakken og hans bror. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere snakket med Bjørlo om tapet av mannen og hvordan sønnen taklet hendelsen.

- Audun og jeg har snakket mye i ettertid om farens sykdom og død. Jeg skulle ønske jeg hadde søkt mer støtte. Det hadde vært bra for alle, ikke minst for Audun. De få månedene Sigurd var syk, gikk Audun selvsagt på skolen, men som familie isolerte vi oss. Kreften utviklet seg raskt, og det var vanskelig for meg å akseptere det som skjedde. Jeg hadde nok trengt noen gode råd, sa Bjørlo til Dagbladet i 2017.

KONGEN AV JULEBORD?: Vi tok med oss SV-leder Audun Lysbakken i pariserhjulet. Video: Endre Vellene. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hun fortalte også om hvordan den eldste sønnen raskt hadde blitt en svært viktig brikke i oppveksten til lillebroren, og om hans omtanke for andre mennesker. Hun beskrev innsatsen den 15 år eldre broren la ned som uvurderlig.

- Han passet lillebroren sin ofte og lekte mye med ham. Derfor sa jeg til Auduns kjærester at han ikke hadde særlig erfaring med å lage mat, men at han kom til å bli en fantastisk far, sa Lysbakkens mor den gang.

Inngang til politikken

I TV-programmet lørdag forteller SV-politikeren selv om den brå endringen i familien. 42-åringen peker samtidig på at dette for ham også ble en inngangsport til livet han seinere valgte.

- Det står som et stort vendepunkt i livet, og hadde nok noe å si for min inngang til det politiske arbeidet. Jeg måtte gjøre noe som betydde noe for meg, forteller Lysbakken.

BRØDRE: Audun Lysbakken som 16-åring sammen med lillebroren. Foto: Privat
BRØDRE: Audun Lysbakken som 16-åring sammen med lillebroren. Foto: Privat Vis mer

- Savner ham fortsatt

26 år seinere er han fremdeles preget av det tidlige tapet av sin far.

- Det er noe jeg ofte tenker på, og som har kommet tilbake mange ganger i livet. Han var en fantastisk fin pappa, sier SV-lederen og fortsetter:

- Jeg var stor nok til at jeg føler at jeg kjente ham godt, men det er mange deler av livet jeg skulle ønske han hadde sett og visst hva han mente om. Alt jeg har drevet med i livet, og alle tingene vi skulle snakket om. I tillegg er det ungene mine, som aldri har kjent bestefaren sin. Det har gått 26 år, men jeg savner ham ennå, sier Lysbakken i TV-programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!