- En stor kveld for Danmark

Anders Fogh Rasmussen har erklært seg som valgvinner. Valgskred for SVs søsterparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Anders Fogh Rasmussen blir sittende som statsminister i Danmark. Alle stemmene, inkludert forsinkede stemmer fra Færøyene, er nå talt opp, og de viser at den sittende borgerlige koalisjonen (VKO) har vunnet folketingsvalget. 

Borgerlig side har fått 90 mandater og har dermed flertall. Dermed slipper den nye regjeringen å måtte støttes av Ny Alliance, som gjorde et dårlig valg.

Thorning-Schmidt erkjente nederlag

- Det er en god kveld for Danmark. Og det er en god kveld for Venstre, sa statsminister Fogh Rasmussen etter at Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt erkjente valgnederlaget i 23-tida tirsdag kveld.

Dermed erklærte han seg som valgvinner foran jublende partifeller på valgvake i København.

Det knyttet seg stor spenning til stemmene fra Færøyene, som ville avgjøre valget, men på øyene var stemmetellingen forsinket, og det var en stund uklart om Fogh Rasmussens nye regjering vil måtte støttes av Naser Khaders Ny Alliance, som så ut til å kunne komme på vippen.

Ved midnatt var imidlertid også Færøy-stemmene talt opp, og regjeringens samarbeidsparti Sambandsflokkurin (da. Sambandspartiet, journ.anm.) fikk det ene mandatet fra øyene. Dermed slipper den nye VKO-regjeringen å være avhengig av det mye omtalte nye partiet, som bare fikk skuffende 2,8 prosent og fem mandater.

- Historisk

- En stor kveld for Danmark

- Det er historisk at en Venstre-leder regjering er blitt gjenvalgt for en tredje periode, sa statsministeren.

- Four more years, svarte partimedlemmene på engelsk med den særegne danske uttalen.

SVs søsterparti Socialistisk Folkeparti er valgets store vinnere, med en framgang på hele 7 prosent og 12 flere representanter på Folketinget.

- Slipper kompromisser

Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen kaller valget for en stor triumf for Fogh Rasmussen.

- Han slipper nå å skape kompromisser mellom Dansk Folkeparti og Ny Alliance, og det er en lettelse, skriver Larsen.

- Ingen trenger å være en politisk Einstein for å regne ut at det ville vært en stor utfordring å skulle skape holdbare kompromisser mellem Pia Kjærsgaard og Naser Khader, mener Larsen.

- Tøft å samarbeide med Khader

Den danske storavisas Politikens kommentator Peter Mogensen kommenterte valget i 18.30-tida i kveld. Han mente da at Anders Fogh Rasmussen går en tøff tid i møte, selv om det så ut som han ville vinne valget.

- Hvis valgkampen har vist noe, så er det at Ny Alliance ikke fungerer som et normalt politisk parti, men snarere som en uregjerlig grasrotbevegelse, skriver han.

Naser Kader har tidligere signalisert at han støtter sittende statsminister Fogh Rasmussen, og at han dermed vil samarbeide med høyresida. Det betyr at han også, i tilfelle en vippeposisjon, ville måtte samarbeide med det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti.

Ny Alliance har sagt at de har som mål å gjøre den danske asylpolitikken mer human.

- Vi er åpne for samarbeid med alle partier, og det gjelder også Ny Alliance, sa Dansk Folkepartis nestformann Peter Skaarup etter at de første valgdagsmålingene viste at Khaders parti hadde lyktes med å bli tungen på vektskåla.

Anders Fogh Rasmussen åpnet for å samarbeide med flere partier i sin tale til partifellene tirsdag kveld før resultatet forelå.

Bendt Bendtsen, leder i Det Konservative Folkeparti, åpnet også for å samarbeide med Ny Alliance, selv om de i utgangspunktet ikke skulle trenge det. 

- Socialdemokraterne unngikk katastrofe 

Selv om venstresida samlet sett har skuffet, skriver Politikens kommentator Peter Mogensen for øvrig at Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne har klart å unngå katastrofen, selv om de ikke klarte å velte regjeringen.

Helle Thorning-Schmidt sier allerede nå at hun er i stand til å slå Fogh Rasmussen ved neste valg.

Flere etablerte danske politikere ryker ut av Folketinget etter valget.

Et strandet skip bidro for øvrig til lavere valgdeltakelse enn normalt på Færøyene.

FORTSATT I REGJERINGSALLIANSEN: Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti ser ut til å ha gjort et godt valg.
VANT IKKE: Men Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne har heller ikke gjort et katastrofalt valg.
INNFRIDDE IKKE: Naser Khader, leder for Ny Alliance, håpet å komme på vippen i det nye Folketinget. Slik gikk det ikke.