TAKKER FOR SEG: Biskop Ernst Baasland slutter i jobben. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIX
TAKKER FOR SEG: Biskop Ernst Baasland slutter i jobben. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

- En stor påkjenning å se smerten hos lånegiverne

Ernst Baasland trekker seg som biskop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ernst Baasland har søkt avskjed som biskop i Stavanger fra 15. juni neste år, opplyser biskopen og Bispemøtet i en pressemelding.

Gjeldssaken som rammet Baasland og hans kone, og den påfølgende konkursen, er årsaken til at han nå søker avskjed som biskop i Stavanger.

- Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken i vår familie kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet. Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop, skriver Baasland i pressemeldingen.

Biskopen selv er nå på vei til Sør-Afrika, og har opplyst at han ikke ønsker å snakke med pressen i dag.

- En påkjenning
- Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop. På tross av all støtte og oppmuntring jeg har fått både i bispedømmet og fra hele landet, har jeg likevel valgt å avslutte tjenesten til sommeren. Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette, skriver Baasland.

Bispemøtets arbeidsutvalg fremhever Baasland som en markant og inspirerende leder i Stavanger bispedømme de siste ti årene.
— Han har bidratt til kirkebygging og kirkevekst og han har rettet søkelyset mot kirkens rolle i det sivile samfunn. I bispekollegiet har han vært en medarbeider med høy teologisk kompetanse og stort engasjement, sier utvalget.

- Det rette
Ernst Baasland gjorde det rette da han søkte avskjed som biskop, mener bispemøtets preses Olav Skjevesland.
— Slik situasjonen utviklet seg, er nok dette det riktige. Men mye godt står igjen etter biskop Baasland. Han har vært en plogspiss i Kirkens arbeid i Rogaland. I bispekollegiet har han vært en medarbeider med høy teologisk kompetanse og stort engasjement, sier Skjevesland til NTB.
Han beskriver Baasland-saken som en «historie om tap fra A til Å», men avviser at biskopen ble bedt om å søke avskjed.

Dagbladet.no kommer med mer.