Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En stor reform

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fire år, to statsråder og to utsettelser etter at Stortinget vedtok å innføre fast primærlege for pasienter som ønsker det, blir fastlegeordningen en realitet. Mandag kveld ble Sosial- og helsedepartementet og Den norske lægeforening enige om forpliktelsene, arbeidsoppgavene og betalingen for leger som skal være med i fastlegeordningen.
  • Så sant Legeforeningens landsstyre ikke stemmer ned forhandlingsresultatet, vil alle som ønsker kunne få en fast lege å gå til fra 1. juni neste år, vel å merke hvis man bor i en kommune der legedekningen gjør en slik ordning mulig å gjennomføre. I mange utkantkommuner må folk fortsatt være glad til bare der finnes en lege. Her vil fastlege bety samme lege i noen uker eller måneder av gangen.
  • Fastlegeordningen er en av de største og viktigste helsereformer på lang tid. På sett og vis skal den gamle huslegen gjenoppstå. Hun som kjenner sine pasienter, deres sykehistorie og livssituasjon. Skal primærlegen kunne gjøre en god jobb, må hun følge sine pasienter over tid. Og pasientene må føle seg trygge på legen. Et stabilt lege- pasient-forhold er avgjørende for å gi god behandling og riktige råd til pasienter med kroniske sykdommer, og for å gi best mulig hjelp til dem med lidelser som henger sammen med deres livssituasjon. Legemarkedet som de siste par tiår har vokst fram i de større byene, der stadig nye leger er tilgjengelige døgnet rundt hele uka for den som kan betale litt ekstra, fremmer ikke god folkehelse, men sluker mye legeressurser.
  • Helsereformens vei fra utredninger og lokale forsøk til realitet har vært lang og tornefull. Skepsisen i legenes egne rekker har vært stor, blant annet fordi ordningen betyr mindre frihet i yrkesutøvelsen og sterkere styring fra kommunenes side. Og så lenge det er legemangel, kan arbeidsbelastningen lett bli stor på dem som blir med i ordningen. Men helseminister Tore Tønnes og legepresident Hans Petter Aarseths delegasjoner kom til slutt i mål. Til pasientenes beste.