- En stor seier for ofrene

Utleveringen av Slobodan Milosevic til Haag-tribunalet er en stor seier for krigens mange ofre på Balkan, og bidrar til å skape ny presedens i internasjonal rett, mener Human Rights Watch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en stor dag for krigens ofre i det tidligere Jugoslavia, sier Richard Dicker som leder menneskerettighetsorganisasjonens internasjonale rettsprogram.

- Noen har hevdet at man ved å sende Milosevic til Haag ville true den overgangen til demokrati som finner sted i Beograd, men dette er tvert imot en seier for rettsvesenet i Serbia, sier Dicker i en kommentar.

Human Rights Watch mener utleveringen av Milosevic viser at ingen statsleder som anklages for forbrytelser mot menneskeheten lenger skal føle seg trygg.

- Utleveringen åpner for pågripelse og utlevering av andre, sier Dicker som ber NATO-styrken i Bosnia snarest pågripe bosniaserbernes tidligere leder Radovan Karadzic, og tidligere militære øverstkommanderende Ratko Mladic.

Ifølge Human Rights Watch har minst 26 krigsforbrytertiltalte serbere søkt tilflukt i den serbiske delen av Bosnia, Republika Srpska, mens 11 andre skal befinne seg i Serbia.

Jugoslaviske myndigheter ba nylig en domstol i Beograd sørge for utlevering av tre tidligere offiserer i den jugoslaviske regjeringshæren.

(NTB)