Corona-vaksine: SV ber regjeringen snu

- En stor skam

Norge sier nei til kravet fra India og Sør-Afrika om å fjerne patentbeskyttelsen midlertidig på vaksiner og legemidler mot coronaviruset. Det går utover fattige i utviklingsland, mener SV-leder Audun Lysbakken.

VAKSINE: Hvordan sikre at befolkningen i fattige land også får tilgang til rimelige vaksiner, jo ved å fjerne patentbeskyttelsen, mener SV. Regjeringen er uenig. Her får Fiona Churchill covid-19-vaksine i Edinburgh i Skottland. Foto: Andrew Milligan NTB/AFP
VAKSINE: Hvordan sikre at befolkningen i fattige land også får tilgang til rimelige vaksiner, jo ved å fjerne patentbeskyttelsen, mener SV. Regjeringen er uenig. Her får Fiona Churchill covid-19-vaksine i Edinburgh i Skottland. Foto: Andrew Milligan NTB/AFP Vis mer
Publisert

- Norge kan ikke være med på å nekte fattige land koronavaksine. Stortinget må instruere regjeringen til å snu, og bryte med den internasjonale rikmannsblokken, sier Lysbakken til Dagbladet.

KREVER SVAR: SVs Audun Lysbakken mener regjeringen må støtte initiativet fra Sør-Afrika og India om å fjerne patentbeskyttelsen midlertidig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER SVAR: SVs Audun Lysbakken mener regjeringen må støtte initiativet fra Sør-Afrika og India om å fjerne patentbeskyttelsen midlertidig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV har fremmet et hasteforslag i Stortinget som har til hensikt å få regjeringen til å snu i spørsmålet, før avgjørelsen faller i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Lysbakken ber nå regjeringen ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) ta grep.

VAKSINE: Helseminister Bent Høie kommer med fasiten for vaksinasjonsplanene i Norge og forklarer hvor mange vaksiner vi kan få. Video: Regjeringen Vis mer

Trekker opp stigen

- Norge og andre rike land trekker stigen opp etter seg, og nekter fattige land tilgang til rask vaksinering mot covid-19, sier SV-lederen.

Han mener den norske regjeringen med dette setter legemiddelindustriens profittinteresser foran hensynet til millioner av mennesker verden over.

- Det er en stor skam om profitthensyn får bremse kampen mot coronaen. Mens rike land forhåndskjøper store mengder vaksine står lav- og mellominntekstland uten noen sikker tilgang. Å gi dem anledning til å lage billige kopier vil kunne sørge for en langt raskere og mer rettferdig distribusjon av vaksine, sier Lysbakken.

Initiativ

Initiativet som er tatt av Sør-Afrika og India har støtte fra mer enn 100 land, mens USA og EU så langt er blant dem som stritter imot.

- Norge har en nøkkelrolle, fordi vi har tatt en ledende posisjon i det internasjonale vaksinearbeidet og fordi vi er en fri stemme i WTO. Andre europeiske land er bundet av EU, argumenterer Lysbakken.

Da spørsmålet var oppe til behandling i WTO i oktober, stemte Norge imot forslaget. Det vekket oppsikt, ifølge Bistandsaktuelt.

- Erklæringen var en overraskelse for oss. Norge har alltid vært et land som tar innover seg utviklingslandenes utfordringer. En så sterk erklæring går mot landets tidligere posisjoner, sa Sør-Afrikas representant i WTO, Mustaqeem De Gama til Development Today.

FYLLESYK: Audun Hågå i Legemiddelverket forteller om mulige bivirkninger den kommende vaksinen kan ha. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Billigere

Hensikten med å fjerne patentbeskyttelsen midlertid er å gjøre medisinene og vaksinene billigere og enklere å framstille - også i utviklingsland.

Konkret har Sør-Afrika og India søkt støtte til et midlertidig unntak fra TRIPS-avtalen, som sikrer selskaper patentbeskyttelse på vaksiner og medisiner. WHOs generalsekretær Thedros Ghebreyesus har uttalt seg positivt om forslaget, som har støtte blant en lang rekke land.

I et svar til Stortinget som Dagbladet har fått tilgang til, avviser regjeringen å støtte initiativet.

AVVISER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen ikke vil slutte opp om initiativet, blant annet fordi hun mener det kan virke mot sin hensikt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AVVISER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen ikke vil slutte opp om initiativet, blant annet fordi hun mener det kan virke mot sin hensikt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Mot sin hensikt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver i brevet forslaget som «svært vidtgående».

- Det er vanskelig å forutse konsekvensene et slikt bredt unntak ville ha. Regjeringen frykter at et slikt forslag kan virke mot sin hensikt, framholder Søreide.

Hun viser blant annet til at initiativet vil kunne redusere forskning på og utvikling av legemidler og medisinsk utstyr.

- Det er så langt ikke klarlagt at tilgang til patenter eller andre immaterialrettigheter har vært noe avgjørende problem for tilgang til vaksiner eller andre produkter til forebygging og behandling av covid-19, poengterer hun.

Lysbakken er lite imponert over svaret:

- Det er håpløst at regjeringen nærmest avfeier at patentreglementet kan bli et hinder for rettferdig tilgang til vaksiner. Når 100 utviklingsland og et stort antall sivilsamfunnsorganisasjoner både i Norge og internasjonalt advarer mot nettopp dette, er det all grunn til å ta det på alvor, sier han.

Statlig støtte

Feltlege Erlend Grønningen i Leger uten grenser mener Norge må gi en tydelig støtte til forslaget som nå ligger på bordet i WTO.

- Norge kan ikke akseptere at rike land kjøper opp store mengder med vaksiner samtidig som vi hindrer fattige land i å produsere dem selv, sier han til Dagbladet.

- En stor skam

- Det er et kraftig behov for å oppskalere den globale vaksineproduksjonen, og et unntak fra patentbeskyttelsene kan gjøre at flere land får rett til å produsere kopier av vaksinene, forsetter Grønningen.

Argumentet til Søreide om at selskapene med dette vil miste insentiver for å utvikle nye medisiner og vaksiner, mener han er misvisende.

- Det er de store offentlige ressursene, støtte fra private givere, og ikke minst målet om å få slutt på en dødelig pandemi, som virkelig har vært med på å drive forskningen fremover. Det offentlige har påtatt seg betydelig risiko, sier han.

Kompromiss

Det såkalte TRIPS-rådet i WTO skal diskutere spørsmålet 10. desember, men forslaget skal ikke voteres over. I stedet ventes det å bli avgitt en rapport til WTOs hovedråd foran møtet 16.-17. desember.

- Hovedrådet vil da ikke realitetsbehandle saken, men ta uenigheten til orientering og be medlemmene fortsette diskusjonen i TRIPS-rådet. Disse diskusjonene vil fortsette inn i 2021, skriver Søreide i brevet til Stortinget.

Hun sier regjeringen vil prøve å finne ulike kompromisser mellom initiativtakerne og landene som er kritiske til forslaget.

- Vi vil fortsette arbeidet for at WTO kan bidra til best mulige betingelser for produksjon, distribusjon og fordeling av vaksiner, legemidler og medisinsk utstyr for å bekjempe covid-19, forsikrer Søreide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer