Corona-vaksine: SV ber regjeringen snu

- En stor skam

Norge sier nei til kravet fra India og Sør-Afrika om å fjerne patentbeskyttelsen midlertidig på vaksiner og legemidler mot coronaviruset. Det går utover fattige i utviklingsland, mener SV-leder Audun Lysbakken.

VAKSINE: Hvordan sikre at befolkningen i fattige land også får tilgang til rimelige vaksiner, jo ved å fjerne patentbeskyttelsen, mener SV. Regjeringen er uenig. Her får Fiona Churchill covid-19-vaksine i Edinburgh i Skottland. Foto: Andrew Milligan NTB/AFP
VAKSINE: Hvordan sikre at befolkningen i fattige land også får tilgang til rimelige vaksiner, jo ved å fjerne patentbeskyttelsen, mener SV. Regjeringen er uenig. Her får Fiona Churchill covid-19-vaksine i Edinburgh i Skottland. Foto: Andrew Milligan NTB/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norge kan ikke være med på å nekte fattige land koronavaksine. Stortinget må instruere regjeringen til å snu, og bryte med den internasjonale rikmannsblokken, sier Lysbakken til Dagbladet.

SV har fremmet et hasteforslag i Stortinget som har til hensikt å få regjeringen til å snu i spørsmålet, før avgjørelsen faller i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Lysbakken ber nå regjeringen ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) ta grep.

Trekker opp stigen

- Norge og andre rike land trekker stigen opp etter seg, og nekter fattige land tilgang til rask vaksinering mot covid-19, sier SV-lederen.

Han mener den norske regjeringen med dette setter legemiddelindustriens profittinteresser foran hensynet til millioner av mennesker verden over.

- Det er en stor skam om profitthensyn får bremse kampen mot coronaen. Mens rike land forhåndskjøper store mengder vaksine står lav- og mellominntekstland uten noen sikker tilgang. Å gi dem anledning til å lage billige kopier vil kunne sørge for en langt raskere og mer rettferdig distribusjon av vaksine, sier Lysbakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer